Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom het belangrijk is je kind de onderbroekregel te leren

Een op de drie kinderen in Nederland wordt slachtoffer van seksueel geweld. Dat kan ieder kind overkomen. Als ouder kun je helpen seksueel misbruik te voorkomen. De onderbroekregel is daarbij een veilig en bruikbaar hulpmiddel.

Advertentie

De onderbroekregel helpt je als ouder om aan je kind uit te leggen waar anderen hem niet mogen aanraken, hoe hij moet reageren als dat toch gebeurt en waar hij hulp kan zoeken. Het helpt kinderen onderscheid te maken tussen fijne en foute aanrakingen, goede en slechte geheimpjes en, bovenal, dat hun lichaam van henzelf is.

Zo werkt het

De lichaamsdelen van je kind die worden bedekt door zijn onderbroek vallen onder de onderbroekregel. Kinderen zouden daar niet mogen worden aangeraakt door anderen. Zij zouden anderen daar zelf ook niet moeten aanraken.

De onderbroekregel is ontwikkeld om jou als ouder of verzorgende een handvat te geven voor een gesprek met je kind over seksualiteit en het voorkomen van seksueel misbruik.

Lees ook: Kindermishandeling: zo herken je de signalen

Belangrijke aspecten

De leidraad kent vier belangrijke aspecten:

Advertentie
  1. Je lichaam is van jou. Kinderen moeten leren dat hun lichaam van henzelf is en dat niemand ze mag aanraken zonder hun toestemming. Het is dan ook belangrijk om je kind direct en duidelijk ‘nee’ te leren zeggen als iemand ze ongevraagd wil aanraken. Ze moeten de vrijheid hebben om ook een kus of knuffel van een bekende te weigeren.
  2. Kinderen herkennen niet altijd of een aanraking ongepast is. Vertel je kind dat het niet gepast is als iemand naar zijn schaamstreek wil kijken of zijn billen wil aanraken; of als hij wordt gevraagd dat bij iemand anders te doen. Leer kinderen dat als ze niet zeker weten of iemands gedrag oké is, ze een bekende volwassene in vertrouwen nemen.
  3. Misbruikers hebben het tegenover kinderen vaak over ‘ons geheimpje’. Leer je kind dat als een geheim hem verdrietig, bang of oncomfortabel maakt, hij het beter kan delen met iemand die hij vertrouwt.
  4. Het voorkomen van seksueel misbruik en het beschermen van kinderen daartegen is een taak van ouders en andere volwassenen. Zorg dat je van seksualiteit en seks geen taboe maakt. Daarmee voorkom je dat je kind er niet meer over durft te praten. Zorg ook dat je kind weet met wie hij kan praten als hij zich zorgen maakt of onprettig ergens over voelt.

Trek aan de bel

Als ouder is het verder goed om de volgende dingen in je achterhoofd te houden:

  1. Een kind zou twee volwassenen in zijn omgeving moeten hebben die hij vertrouwt; een bij wie hij in huis woont en een daarbuiten.
  2. In veel gevallen van seksueel misbruik is de dader een bekende van het kind. Wees je als ouder bewust van het proces dat voorafgaat aan het misbruik. Trek als verzorgende aan de bel als iemand veel tijd alleen met je kind wil doorbrengen, hem vaak cadeautjes geeft en geheimzinnig doet met je kind.
  3. In sommige gevallen is de misbruiker een onbekende. Leer je kind dat hij nooit bij een vreemde in de auto moet stappen en nooit cadeautjes of uitnodigingen van een onbekende moet aannemen.

Lees ook: Waarom je je kind nooit moet dwingen om kusjes en knuffels te geven

Bron: NRC.


Malin Kox

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties