Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
seksstandjes
door

5x de beste seksstandjes na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling kan best spannend zijn. Misschien ben je bang dat het pijn gaat doen, of dat het anders voelt. Het belangrijkste is in ieder geval om niks te overhaasten. Mocht je er écht klaar voor zijn, dan zijn deze standjes zeker het proberen waard.

Advertentie

Het is sowieso verstandig om de eerste zes weken na de bevalling geen seks te hebben. Na die zes weken is over het algemeen de baarmoedermond goed gesloten, zijn eventuele hechtingen opgelost en is het infectiegevaar verdwenen. Let op: hoewel de eerste keren seks best nog wat ongemakkelijk kunnen aanvoelen, hoort het géén pijn te doen. Als dit wel het geval is, kun je beter nog even wachten.

Leuk weetje: volgens seksuologen komen veel vrouwen makkelijker klaar nadat ze een kind hebben gekregen. Dus als je er eenmaal klaar voor bent…

Dit zijn de meest gestelde vragen (en antwoorden) over seks na de bevalling.

Tip: Vergeet niet dat je misschien wel weer vruchtbaar bent. Hier bestel je condooms

Advertentie

De beste standjes

Hou er rekening mee dat de standjes die je voorheen heel fijn vond, nu misschien niet meer zo prettig voelen. Maar elk nadeel, heb z’n voordeel: zie dit als een goede reden om eens wat andere standjes te proberen en zo te kijken wat wel prettig voelt. Nog spannend ook!

1. Vrouw bovenop

Bij dit standje heb je als vrouw de meeste controle, legt sekstherapeute Katy Zvolerin uit. ‘Dit standje is perfect om mee te beginnen na de bevalling, omdat je als vrouw hierbij het tempo aangeeft en de diepte van de penetratie. Voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, kan dit standje ook prettig zijn: zo bescherm je het litteken en komt er geen druk op te staan. Je kunt tijdens dit standje je partner aankijken, maar je kunt ook je rug naar hem draaien, afhankelijk van wat het beste voelt.’

2. Lepelen

Volgens Zvolering is ‘lepelen’ het perfecte standje voor vrouwen die langzaam en rustig willen beginnen. Oftewel seks hebben terwijl je lepeltje-lepeltje tegen elkaar aanligt. Veel vrouwen geven aan dat dit standje het meest comfortabel is na de bevalling. Door op je zij te liggen verlicht je bovendien de druk op je onderrug en vermijd je ook het litteken van een eventuele keizersnede.

3. Missionaris

Dit standje is sowieso favoriet bij heel vrouwen, en dat is niet voor niks. Als je langzaam begint met dit standje, merk je vanzelf wat goed voelt en wat niet. Door een kussen onder je onderrug of billen te leggen, kun je ervoor zorgen dat dit standje extra comfortabel aanvoelt. Maar heb je een keizersnede gehad, dan kan dit een minder prettige positie zijn.

Advertentie

4. Op een stoel

Er zijn ook genoeg comfortabele standjes die je niet in bed doet. Laat je partner bijvoorbeeld in een stoel zitten en ga bovenop hem zitten. Op die manier kun je zelf de controle uitoefenen over het tempo en de diepte van penetratie. Zvolerin: ‘Houd er wel rekening mee dat hormonale veranderingen na de bevalling ervoor kunnen zorgen dat je vagina minder vochtig is. Het kan daarom fijn zijn om glijmiddel te gebruiken.’

5. Jij ligt, je partner staat

Als je op je rug gaat liggen en naar de rand van het bed schuift, kan je partner naast het bed gaan staan en je benen omhoog houden. Dit standje kan ook helpen om de druk van je onderrug weg te nemen.

Tot slot: zorg ervoor dat je altijd goed met je partner blijft communiceren over wat wel en niet prettig voelt, zodat het voor jullie beide een prettige ervaring is.

Meer lezen: Wetenschappelijk bewezen: ouders zijn écht te moe voor seks

 

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Erandi Godinez