Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
nieuw protocol bij borstontstekin
door

Borstontsteking? Niet verwarmen, maar koelen!

Als je nu een borstontsteking oploopt, zal de behandeling waarschijnlijk anders zijn dan een paar maanden geleden. Er is namelijk een nieuwe richtlijn voor lactatiekundigen, en de adviezen daarin zijn zo'n beetje het tegenovergestelde van de vorige.

Advertentie

Lees ook: Zo herken je borstontsteking en zo kun je het voorkomen 

Een borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Je hebt last van één of meer pijnlijke, rode, warme plekken op je borst, die niet verminderen na het voeden. Een borstontsteking is vervelend en erg pijnlijk. Waar bij zo’n ontsteking eerst nog werd aangeraden om de borsten te verwarmen, is het advies nu juist om de borst te koelen met compressen. Ook wordt afgeraden om de harde plek in de borst te masseren, duwen of knijpen. Eerst werd gedacht dat je zo de harde plek zou kunnen wegmasseren. Nu is het advies juist om dit masseren niet te doen. Om de ontsteking zo snel mogelijk te boven te komen, moet de borst zo veel mogelijk met rust worden gelaten.

Vaker voeden hoeft niet

Ook raadde het protocol vroeger aan om bij een borstontsteking de baby vaker te laten drinken dan normaal. Of om vaker te kolven. Het huidige advies is om de baby gewoon net zo vaak te laten drinken als anders. De borst hoeft niet zo veel mogelijk te worden geleegd, zoals vroeger werd gedacht.

Lees ook: Welke zoogkompressen passen het beste bij jou?

Anatomie van de borst blijkt anders

Het protocol is aangepast op basis van nieuwe inzichten. De anatomie van de borst blijkt anders te zijn dan lang gedacht. Waar eerst het beeld bestond van melkkanalen gerangschikt als takken aan een druivenrank, is de werkelijkheid van deze vertakkingen veel verfijnder en kun je het vergelijken met een struikgewas. Alle kanalen lopen als het ware door elkaar.

Nieuwe of oude richtlijnen

Veel lactatiekundigen werken inmiddels volgens het nieuwe protocol, maar er zijn ook zorgverleners die nog volgens de oude richtlijnen werken. Lees meer over hoe je een borstontsteking kunt voorkomen volgens de huidige adviezen.

Advertentie
Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website