Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Corrigerende tik' heeft hetzelfde effect op hersenen van een kind als mishandeling

Je kind een zogenoemde corrigerende tik geven: de een vindt er niets mis mee, de ander noemt het ‘ouderwets’ en uit den boze. Dat laatste is nu ook wetenschappelijk onderbouwd, want uit onderzoek van Harvard University blijkt dat het uitdelen van een klap - hoe hard of zacht ook - de hersenontwikkeling van een kind net zo kan beïnvloeden als ernstige mishandeling.

Advertentie

Voor het onderzoek werd een grote groep kinderen bestudeerd in de leeftijd 3 tot 11 jaar, waaronder 147 kinderen in de leeftijd 10 tot 11 jaar die af en toe thuis een corrigerende kregen. Alle kinderen kregen beelden te zien van personen met ‘angstige’ en ‘neutrale’ gezichtsuitdrukkingen, terwijl de hersenactiviteit in de prefrontale cortex werd vastgelegd voor onderzoek. Dat is het deel van het brein dat de cognitieve en emotionele functies van de hersenen aanstuurt.

Geen verschil in stressreactie 

De uitkomst? De kinderen die weleens een corrigerende tik krijgen, reageerden velen malen sterker op de foto’s van de mensen met angstige gezichten, dan kinderen die niet fysiek worden bestraft. Ook loopt een kind dat weleens een tik krijgt meer kans op het ontwikkelen van angst, depressie, gedragsproblemen en andere psychische problemen op latere leeftijd volgens de onderzoekers. Daarnaast werd er ontdekt – tot verbazing van de onderzoekers – dat er géén verschil is in stressreactie tussen kinderen die daadwerkelijk fysiek mishandeld worden en kinderen die af en toe een corrigerende tik krijgen. De stressreactie van al deze kinderen was even groot.

Harvard hoopt met deze studie duidelijk te maken dat wat mensen beschouwen als een onschuldige tik, wel degelijk onder de noemer ‘geweld’ valt en een grote impact heeft op een kind. Zowel nu als ook later in het leven.

Kindermishandeling

Overigens is in veel landen is het geven van een tik om een kind te corrigeren bij wet verboden. Zweden was het eerste land ter wereld waar in 1979 de corrigerende tik in het wetboek werd opgenomen als kindermishandeling. Pas jaren later, in de jaren negentig, volgden Noorwegen, Oostenrijk, Denemarken en Kroatië. Vanaf het jaar 2000 werd de wet ook aangenomen in Duitsland en Griekenland. In Nederland is het sinds 2007 verboden. 

Advertentie

Ook interessant om te lezen: 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bron: Harvard – Beeld: Shutterstock