
Daarom zijn de eerste 1000 dagen na conceptie zo belangrijk voor je kind
Regelmatig duiken er onderzoeken op waarin wordt benadrukt hoe belangrijk de eerste levensjaren zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Maar wist je dat de eerste 1000 dagen vanaf de conceptie minstens zo belangrijk zijn? Alle reden dus om in die periode extra goed op je eigen gezondheid en die van je kind te letten.
De ontwikkeling die een kind doormaakt in de eerste 1000 dagen – vanaf bevruchting tot de tweede verjaardag – is enorm. In geen enkele andere periode van het leven worden zo veel mijlpalen bereikt. Alle organen worden aangelegd, het afweersysteem wordt opgebouwd, je kind leert zijn emoties te reguleren, hij bouwt een band op met zijn ouders, leert kruipen, staan en lopen, zegt de eerste woordjes en ga zo maar door. Wordt er in deze periode een goede basis gelegd, dan heeft je kind hier de rest van zijn leven plezier van.
Aanleg van organen
Tanja Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum doet al vijftien jaar onderzoek naar de gezondheid van kinderen. In Het Parool zegt ze over die eerste 1000 dagen na conceptie: ‘Het leven begint in de baarmoeder. Daar vindt de aanleg plaats van organen en systemen die de gezondheid van het kind bepalen. Raakt iemand verzadigd van gezond eten, of heeft diegene daar juist veel vet en suiker voor nodig? Kun je goed of slecht tegen stress? Kun je jezelf beheersen? Die fysiologie ontwikkelt zich al in de foetale fase. Daarom is het heel belangrijk dat moeders tijdens de zwangerschap niet drinken of roken. Maar ook overgewicht en ongezond eten zijn zeer af te raden. De levensverwachting van het ongeboren kind neemt simpelweg af.’
Stress tijdens de zwangerschap
Onderzoekers van het Engelse Lawson Health Research Institute hebben gekeken naar de ontwikkeling van verschillende organen en de placenta van een foetus in de eerste 1000 dagen vanaf de conceptie. Zij ontdekten dat stress tijdens de zwangerschap een levenslange impact op het kind kan hebben. Ook werd onderzocht welke invloed de omgeving en het eetpatroon van de moeder heeft op de groei van de ongeboren baby. Daarnaast bestudeerden de wetenschappers de placenta. Aangezien de placenta de ongeboren baby van voedingsstoffen voorziet en het ‘afval’ afvoert, is het een ontzettend belangrijk orgaan in het leven van een ongeboren kind. De placenta kan bijvoorbeeld negatief worden beïnvloed door aandoeningen zoals pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).
Gezondheidsmaatregelen voor moeder en baby
De volgende stappen zijn het verder onderzoeken van specifieke gezondheidsproblemen bij moeders, zoals diabetes. Zo kan er gekeken worden naar preventieve gezondheidsmaatregelen voor moeder en baby. Maar voor nu is dit onderzoek een extra reden om nog eens goed op je eigen gezondheid en dat van je kind te letten als je zwanger bent.
Bronnen: TNO, Het Parool, Babygaga, Shutterstock