Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Gouden opvoedtip: zwijg eens wat vaker

Veel praten met je kind is goed en belangrijk. Maar soms is het beter om niks te zeggen, zeggen experts. Kinderen leren namelijk meer van ervaringen dan van woorden.

Advertentie

‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ luidt het gezegde. Praat jij graag en veel met je kind? Dat doe je goed! Opvoedkundigen zijn het erover eens: ouders die weten wat er in hun kind omgaat en een goede band met hun kind hebben, zijn goede ouders. Maar sóms is het toch beter om even niets te zeggen. Soms praten wij ouders té veel, stellen experts.

Tips: zo voer je een goed gesprek met een eigenwijze peuter.

Consequenties ervaren

Hoor jij jezelf tot in den treure herhalen ‘Hang je jas aan de kapstok’ of ‘Niet voetballen in huis’? Houd ermee op! Je kind wordt er moe van steeds hetzelfde te horen en het werkt niet. Wat werkt wel? Consequenties! Je kind laten merken wat het gevolg is. Als het aankomt op echt opvoeden, op je kind leren iets goed te doen, kun je beter ophouden met praten en hem laten leren door te ervaren.

Onderzoek toont aan dat wij mensen acht keer beter leren door primaire ervaringen dan door secundaire ervaringen. Primaire ervaringen zijn dingen die ons echt overkomen en secundaire ervaringen zijn consequenties die we alleen horen. Bijvoorbeeld: als je kind zijn handschoenen weigert aan te doen, heeft het meer effect als hij vervolgens ijskoude vingers krijgt, dan zeggen: ‘Maar dan krijg je straks ijskoude vingers.’

Advertentie

Check deze handige opvoedtips per sterrenbeeld. 

Stop met waarschuwen

Stop dus met al die waarschuwingen. Zeg wat je wilt en niet wat je niet wilt. Ga bijvoorbeeld voor: ‘Poets je tanden alsjeblieft’ en zeg niet: ‘Vergeet niet weer je tanden te poetsen, anders geen boekje’. Steeds ‘nee’ of ‘doe niet’ zeggen tegen je kind werkt niet. Die waarschuwingen en dreigementen vallen onder ’te veel praten’. Houd het liever simpel.

Lees ook: Zo gehoorzaam is je kind volgens zijn sterrenbeeld

Morgen weer een kans

Geen woorden, maar ervaringen dus. Laat hem maar zonder handschoenen sneeuwballen gooien. Hij merkt vanzelf dat dat niet fijn is. Dit is een voorbeeld van een natuurlijk gevolg, maar je kunt zelf ook voor logische consequenties zorgen. Wil je kleuter nooit aankleden? Zeg dan: ‘Als jij jezelf binnen een half uur aankleedt, gaan we naar de kinderboerderij.’ Staat je kind na dat half uur nog in zijn pyjama? Dan word je niet boos, maar zeg je simpelweg: ‘Oké, niet naar de kinderboerderij dus. Morgen weer een kans!’ Maak er niet veel woorden aan vuil.

Advertentie

9 tips om je kind zover te krijgen dat hij doet wat jij wilt.

Niets te verliezen

Het gevolg? Je kind voelt zich vrij om zelf de juiste keuze te maken en krijgt elke dag opnieuw de kans om dat te doen. En er is minder schaamte of negativiteit omdat er geen stroom aan terechtwijzingen en waarschuwingen van jouw kant komt. Natuurlijk zal het niet altijd werken, maar wat heb je te verliezen? Geef opvoeden met minder woorden een kans.

PS: als het niet werkt, onthoud dan: het is ook goed als je kind niet naar je luistert.

Bron: Focusonthefamily – beeld: Shutterstock