Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze moeder waarschuwt voor babyfooncamera-hack

Een babyfoon met camera werkt voor veel ouders geruststellend. Maar het apparaat is niet zonder risico, blijkt. Als de camera gehackt wordt, kan iedereen meekijken.

Advertentie

Dat overkwam moeder Jamie Summit. In een post op Facebook waarschuwt ze andere ouders voor het gebruik van soortgelijke camera’s. Haar post werd afgelopen weken ruim drieduizend keer gedeeld.

App

Het leek haar zo handig, vertelt Jamie in haar Facebookpost. Een camera die 360 graden kon draaien en vanuit een app bediend kon worden. De app was toegankelijk voor meerdere personen, dus konden Jamie, haar man Kevin én haar schoonzus, die tijdelijk bij hen inwoonde, de kleine Noah in de gaten houden.

Tot ze erachter kwam dat er nog een onbekend persoon was die de camera bediende. ‘Ik zat in de kamer met de enige twee mensen die toegang hadden tot de app (tenminste, dat dacht ik toen). Opeens zag ik in mijn ooghoek dat de camera begon te draaien, in de richting van ons bed. Precies naar de plek waar ik mijn zoon iedere dag borstvoeding geef. Toen de persoon realiseerde dat ik niet op het bed zat, draaide hij terug naar Noah in zijn wieg.’

Advertentie

Geschrokken

De schrik zat er goed in bij Jamie en Kevin toen ze er achter kwamen dat er al wekenlang iemand had mee zitten gluren tijdens intieme momenten tussen moeder een zoon. ‘Het is mijn taak om mijn zoon te beschermen en daar heb ik ontzettend in gefaald,’ schrijft ze op Facebook.

De politie kon niets doen voor het stel. De hacker had door dat hij was ontdekt en heeft zichzelf uit de app verwijderd. Ook bij de fabrikant vonden ze geen gehoor. Met haar post hoopt Jamie andere ouders de nachtmerrie waar zij doorheen zijn gegaan te besparen.

Tips

Hoe voorkom je dat hackers kunnen meekijken in de babykamer?

 1. Ga niet voor de goedkoopste camera

  Koop een camera van een merk dat zich al langer bezighoudt met internet en controleer of een bedrijf heeft nagedacht over de beveiliging.

 2. Zorg dat de software up-to-date is

  Kies ook voor een camera waarvan je weet dat de software wordt vernieuwd. Op die manier ben je het best beveiligd tegen hackers.

 3. Maak een apart netwerk voor je camera

  Hackers zijn meestal niet echt geïnteresseerd in beelden van een slapend kind, maar gebruiken de babyfoon om toegang te krijgen tot je laptop of telefoon. Zorg dat je een apart wifi-netwerk hebt voor je camera, een gastnetwerk, en beveilig het met een sterk wachtwoord. Gebruik je de camera alleen binnenshuis? Koppel dan de camera aan een lokaal netwerk zonder internettoegang.

 4. Zet de camera uit

  Laat de camera niet onnodig aanstaan. Dus ben je in de kamer bij je baby of is de baby helemaal niet in zijn kamer, zet de camera dan uit.

Bron: ABC News, Facebook, RTL nieuws – Beeld: ABC News, Facebook.

Christine Spanjaard

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties