
Dit is de reden dat je baby met z’n armen omhoog slaapt
Ligt jouw baby meestal met zijn armen boven zijn hoofd te slapen? Of tref je je dreumes vaak op zijn buik aan met z'n billen omhoog? Deze slaaphoudingen hebben een oorzaak.
Niets fijner dan kijken naar een slapende baby, vooral je eigen baby. Maar waar komt die typische slaaphouding met uitgestrekte armpjes toch vandaan? Kinderfysiotherapeut Els Geerdink legt in NRC uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspant. ‘Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over. Ik noem dat de hoerahouding.’ Dus ligt jouw baby altijd met zijn handen boven zich te dromen? Dan zit hij waarschijnlijk lekker in zijn vel.
Slaap, kindje, slaap: met deze slaapessentials valt je baby heerlijk in slaap.
Koude handen?
Ben je bang dat je baby koude handen krijgt als ze niet lekker onder een deken liggen? Volgens Geerdink is die zorg onterecht. ‘Je baby heeft daar geen last van en wordt er niet wakker van.’ Dat kinderen vaak in deze houding slapen, komt ook doordat baby’s in bed tegenwoordig vaak minder op hun buik worden gelegd in verband met een groter risico op wiegendood. Geerdink: ‘Maar als baby’s zelf mochten kiezen, zou negentig procent op z’n buik draaien.’
Lees ook: Zo laat je je baby op een veilige manier slapen
De foetushouding
Baby’s die zichzelf kunnen omdraaien en oudere kinderen slapen vaak wel op hun buik. En dit gebeurt ook in een houding die je vast herkent: met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: ‘Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.’ Dus daar voelt je kind zich gewoon lekker bij, alsof hij weer even terug is in mama’s buik.
Meer lezen: Wat doe je als jouw baby een buikslaper is?