Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom ze in Scandinavië baby's buiten laten slapen

In Scandinavië is het al jaren de normaalste zaak van de wereld om je kind in de frisse buitenlucht te laten slapen. Ook in ons land hebben steeds meer kinderdagverblijven 'buitenbedjes' staan. Maar wat zijn nu precies de voordelen van buiten slapen? En zitten er ook nadelen aan?

Advertentie

Baby’s overdag buiten een dutje laten doen wordt in Scandinavische landen zeer aanbevolen. Consultatiebureaus daar raden vanaf twee weken na de geboorte ouders aan om hun kind een dutje van twee tot vier uur lang in de frisse buitenlucht te laten doen. Ook als het vriest! Volgens Fins onderzoek zou buiten slapen om de volgende redenen goed zijn voor de gezondheid van de baby’s:

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

 1. Vitamine D opname

  De frisse buitenlucht zou voor meer weerstand zorgen door een grotere opname van vitamine D. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor sterke botten en tanden.

 2. Goed voor de longen

  In de babykamer is frisse lucht niet altijd in overvloed aanwezig. En dat terwijl frisse lucht heel goed is voor zijn longetjes. Daarom kan buiten slapen ook goed zijn voor kinderen die vaak verkouden zijn en last hebben van luchtweginfecties en/of allergieën.

  Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

 3. Lekker slapen

  De frisse buitenlucht kan ervoor zorgen dat je baby sneller in slaap valt en ook dieper slaapt. Dit zou er bovendien voor zorgen dat je baby fitter wakker wordt en beter eet.

  Advertentie

Kinderwagen

Ook bij kinderdagverblijven in ons land neemt het buiten slapen in populariteit toe. Steeds vaker krijgen ouders de keuze voorgelegd om hun baby buiten in een speciaal slaaphuisje te laten slapen. Maar je kunt net zo goed de kinderwagen gebruiken voor een dutje in de buitenlucht. Kou is niet erg, daar kun je je kind op kleden. Gebruik verder een dikke slaapzak of deken als de temperatuur zakt.

Lees ook: Steeds meer ‘buitenbedjes’

Bedenkingen

Toch zijn er ook deskundigen die vraagtekens zetten bij baby’s buiten laten slapen en pleiten voor meer onderzoek. Zo heeft Stichting Opvoeden de volgende kritische bedenkingen:

 1. Vitamine D

  De aanmaak van vitamine D door het buiten slapen is verwaarloosbaar. Tenzij je baby in de zon zou liggen, wat in verband met de tere babyhuid niet aan te raden is. Tip: Zorg dat je kind dagelijks genoeg vitamine D binnenkrijgt met deze druppels.

  Lees ook: Veilig met je baby in de zon

 2. Luchtkwaliteit

  In Scandinavische landen is de luchtkwaliteit niet hetzelfde als in Nederland. Vlak naast een snelweg of een fabriek kan een baby beter binnen slapen.

  Advertentie
 3. Hechting

  Baby’s zijn de eerste weken graag in de buurt van hun ouders, ook als ze slapen. Een baby moet erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de aanwezigheid van ouders helpt hen daarbij. Dat heeft invloed op de hechtingsontwikkeling en draagt bij aan een gevoel van veiligheid van de baby. Als je baby buiten slaapt, is er vaak (maar niet altijd) meer afstand tussen jullie.

  Lees ook: Hechtingsproblemen, hoe herken je ze

Wist je dat? Dit is waarom sommige baby’s graag met hun bips omhoog slapen

Bron: Stichting Opvoeden Beeld: Shutterstock


Christine Spanjaard