Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is wat je moet weten over koude voeten bij je baby

Moeders hebben de neiging om hun baby de hele dag door van top tot teen te checken. Maar niet bij alles wat je opmerkt is het nodig om in paniek te raken. Hoe zit dat met koude voeten bij je baby? Kinderarts Daniel Ganjian geeft het verlossende antwoord.

Advertentie

Het blijkt dat koude voeten bij baby’s vaak een beetje paars zijn. En hoe begrijpelijk het ook is dat je daar van kan schrikken, kan het volgens kinderarts Daniel Ganjian geen kwaad. ‘Baby’s kunnen blauwachtig-paarse voeten en handen hebben als gevolg van hun onvolgroeide bloedsomloop’, legt hij uit. ‘Zolang een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is – zoals het gezicht, de lippen, de tong, de borstkas – zijn koude voeten heel normaal en volkomen onschadelijk.’

Afknellen

Toch adviseert dr. Ganjian moeders altijd te kijken of er niets is dat de verminderde bloedsomloop veroorzaakt, zoals een bepaalde houding, touwtjes of sieraden die de enkels of tenen van je baby afknellen en zo een ​​goede doorbloeding voorkomen. Baby verliest bijna zijn duim door haar van moeder.

Masseren

Het kan tot drie maanden duren voordat de bloedsomloop volledig is aangepast aan het leven buiten de baarmoeder. En ook al kunnen koude voeten niet echt kwaad, dr. Ganjian heeft wel wat suggesties om het voor je baby wat aangenamer te maken. Zo kun je de voeten en benen zachtjes masseren, waardoor ze meer doorbloed raken (babymassage: hoe en wat?). Een andere goede tip is om bij het verschonen en verkleden te zorgen dat de schone kleertjes al klaarliggen. Hoe minder tijd je baby naakt doorbrengt, hoe minder kans op koude voeten.

Lees ook:

Bron: Romper Beeld: Shutterstock