Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Drankje in plaats van infuus: baby met infectie eerder naar huis

Baby's met een bacteriële infectie mogen als de antibioticumbehandeling aanslaat al na een aantal dagen naar huis. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek onder pasgeboren baby's.

Advertentie

Eerder kregen de pasgeborenen bij een infectie een antibiotica-infuus en moesten zij zeker zeven dagen in het ziekenhuis blijven. Nu blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland dat de behandeling aangepast kan worden. Een ziekenhuisopname kan hierdoor tot wel vier dagen minder lang duren.

Lees ook: Met je kind naar het ziekenhuis

Drankje in plaats van infuus

De onderzoekers volgenden 510 Nederlandse baby’s. Zij werden in twee groepen verdeeld: een groep kreeg het antibioticum via een infuus en de andere groep kreeg na twee dagen infuus een drankje toegediend. Ging alles na het toedienen van het drankje nog steeds goed met de baby, dan leerden de ouders hoe ze dit zelf konden geven en mochten ze daarna al snel op huis aan.

Volgens arts-onderzoeker Fleur Keij, neonatoloog René Kornelisse en kinderarts Gerdien Tramper heeft de praktijk uitgewezen dat zieke baby’s al na drie dagen naar huis kunnen. ‘Ouders blijken het drankje op de juiste manier te geven’, zegt Keij tegen het NOS.

Ook interessant: Calamiteitenverlof: dit zijn je rechten als je kind ziek is

Veilig en effectief

Het toedienen van een drankje is een opluchting, want het is geen gemakkelijke klus om bij een baby direct in een bloedvat te prikken. Dit zorgde voor veel stress bij kind en ouders. ‘Los van het feit dat we de impact op baby en ouders verkleinen, levert deze behandeling ook een stevige kostenbesparing op. Een opnamedag van moeder en kind kost al gauw 1300 euro’, aldus Keij.

Andere ziekenhuizen tonen ook belangstelling. De onderzoekers maken nu plannen om de nieuwe behandeling in alle ziekenhuizen in Nederland aan te passen.

Bron: NOSBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier