Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby slaapt met extra deken
door

Een extra dekentje over je baby in de winter? Liever niet, zeggen experts

Op een gure winternacht ben je snel geneigd om je baby toe te stoppen met een extra dekentje. Je wil tenslotte niet dat hij het koud krijgt. Maar dat extra dekentje kun je beter achterwege laten, aldus experts.

Advertentie

Buiten is het guur en vriest het misschien zelfs, maar het is de binnentemperatuur die geldt. De babykamer is, als het goed is, op een aangename temperatuur. Je baby ’s nachts dik inpakken, is daarom niet nodig. Een extra dekentje kan zelfs risico’s met zich meebrengen, waarschuwen experts.

Lees meer: De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een richtlijn die je kunt gebruiken om te kijken of je baby het niet te warm of te koud heeft

Geen dekentje, maar een babyslaapzak

Je baby kan het met een extra dekentje te warm krijgen. Zo kan er warmtestuwing ontstaan, wat gevaarlijk is voor je kind. Totdat je kind twee jaar is, is een goed passende babyslaapzak de veiligste manier om je kind warm en veilig te houden. In de winter kies je voor een winterslaapzak. Deze is gewatteerd of gevoerd om je baby tijdens de koude dagen en nachten warm te houden. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen die er afgeritst kunnen worden zodat de slaapzak ook geschikt is voor wat minder koude winterdagen.

Lees ook: Zo kies je de juiste babyslaapzak

Hoe zit dat met een kruik?

Als je in de winter graag een kruik wil gebruiken voor je pasgeboren baby is het advies: gebruik een kruik alleen om het bedje voor te verwarmen. Door de kruik kan de lichaamstemperatuur van een baby ook té snel stijgen wat de kans op wiegendood vergroot. Lees hier meer informatie over het veilig gebruik van een kruik voor je baby.

Advertentie

Wat is de ideale temperatuur?

De ideale temperatuur op de slaapkamer van je baby is tussen de zestien en achttien graden. Alleen als een baby net geboren is (de eerste zes tot acht weken) mag het iets warmer zijn. Om te controleren of je baby het niet te koud of warm heeft, kun je aan zijn nek of voetjes voelen. Deze moeten aangenaam warm zijn.

Lees ook: Veilig slapen: waar moet je op letten?

Bron: hln.beBeeld: GettyImages