Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Enig kind is niet slechter af’

Over enig kinderen bestaan de nodige vooroordelen. Verwend, slecht kunnen delen, dulden geen kritiek... Kinderen met broertje en/of zusjes zouden daarentegen socialer zijn en meer empathie kennen. Een nieuwe studie toont aan dat je als enig kind misschien juist wel beter af bent…

Uit een onderzoek van het National Bureau of Economic Research blijkt namelijk dat kinderen uit grotere gezinnen slechter scoren op cognitief én sociaal vlak.

Advertentie

Weinig aandacht

Hoe groter de familie, hoe minder tijd ouders hebben per kind, en dat is niet goed voor hun ontwikkeling. Cognitieve vaardigheden als rekenen en schrijven gaan achteruit en ze hebben een grotere kans op gedragsproblemen. Kanttekening is wel dat de verschillen kleiner worden als er meer tijd zit tussen opeenvolgende kinderen.

Persoonlijkheidstesten

Chinhui Juhn, Yona Rubinstein en C. Andrew Zuppann onderzochten gegevens van 11.476 Amerikaanse kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud. Ook namen ze persoonlijkheidstesten af. De resultaten van kinderen uit kleine en grote gezinnen werden vervolgens met elkaar vergeleken. De kinderen zijn getest op reken- en taalvaardigheden, de ouders is gevraagd hoe vaak ze hun kinderen voorlezen en hoe vaak ze hun kinderen helpen met het maken van huiswerk.

Minder hoog opgeleid

De slechtere scores gelden voor de korte én de lange termijn. Kinderen uit grote gezinnen scoren lager op taal- en rekentoetsen. Bovendien hebben ze vaker last van angsten, een gevoel van afhankelijkheid en hyperactiviteit. Na hun twintigste werden de proefpersonen normaals ondervraagd door de onderzoekers. Eenmaal (jong)volwassen blijkt de groep ook nog eens gemiddeld minder hoogopgeleid, minder te verdienen en vaker in de criminaliteit te belanden.

Cognitieve en sociale vaardigheden

Jongens en meisjes kampen ieder met hun eigen problemen, zeggen de wetenschappers. Bij meisjes die er broertjes of zusjes bij krijgen gaan vooral de cognitieve vaardigheden achteruit. Bij jongens worden juist de sociale vaardigheden minder en ontstaan vaker gedragsproblemen (maar hun cognitieve vaardigheden blijven min of meer gelijk).

Opleidingsniveau moeder

Ook van invloed is het opleidingsniveau van de moeder. Is die minder hoog opgeleid, dan zijn de cognitieve gevolgen groter dan wanneer de moeder hoogopgeleid is. Andersom geldt dat de kinderen van hoogopgeleide moeders er slechter vanaf komen op sociaal gebied. Als er een broertje of zusje bijkomt, dan is de kans groter dat de oudere kinderen zich gaan misdragen.

LEES OOK: Enig kind; gelukkig of ongelukkig?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Foto: 123rf