Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Goed nieuws! Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen beide ouders negen weken ouderschapsverlof tegen 70 procent van hun loon. Dat heeft het kabinet besloten. Je moet die negen weken wel opnemen in het eerste levensjaar van je kind.

Advertentie

Vanaf 2 augustus 2022 wordt ouderschapsverlof deels betaald door de overheid. Beide ouders krijgen de eerste negen weken doorbetaald, mits ze die opnemen voordat hun kind 1 jaar oud is. Je krijgt tijdens deze negen weken 70 procent van je dagloon uitgekeerd via het UWV, je werkgever vraagt dat voor je aan. Dit betaalde verlof komt bovenop het geboorteverlof voor partners en het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zzp’ers hebben pech; ouderschapsverlof is er alleen voor werknemers in loondienst.

De nieuwe regeling geldt ook voor ouders in loondienst met een baby die op 2 augustus 2022 jonger is dan 1 jaar. Zij moeten dan nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Ook goed om te weten: krijg je een tweeling? Dan hebben beide ouders recht op twee keer negen weken betaald ouderschapsverlof.

Lees ook: Geboorteverlof 2022 (vaderschapsverlof) na de bevalling

Betaald ouderschapsverlof

Voorheen was ouderschapsverlof wettelijk gezien onbetaald. Je kon wel geluk hebben met een werkgever die desondanks (deels) je loon doorbetaalde.

Volgens de oude regeling had je recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof in de eerste acht levensjaren van je kind. De eerste negen weken daarvan worden vanaf nu dus grotendeels betaald. De resterende weken niet, maar die kun je natuurlijk wel opnemen voor de negende verjaardag van je kind.

Advertentie

Wil je gebruikmaken van ouderschapsverlof en weten wat de financiële consequenties zijn? Check het rekenvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook: Zwangerschapsverlof: wat zijn je rechten?

Jonge vaders en moeder helpen

‘Betaald ouderschapsverlof moet jonge vaders en moeders helpen om werk en zorg te kunnen combineren’, aldus minister Karien van Gennip tegen RTL Nieuws. ‘De kostwinner neemt vaak weinig verlof op. Degene die minder werkt neemt vaak veel verlof op. Dat is in veel gezinnen de moeder. Dat willen we meer in balans brengen.’

Bron: Rijksoverheid, RTLnieuwsBeeld: GettyImages

Commercieel – Prenatal – Offer – houten speelgoed

Houten treinbaan

Ontdek dit mooie houten treinstation
Shop nu