Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek bewijst: het tweede kind is vaak meest 'irritant'

Ouders houden van al hun kinderen evenveel. De oudste, de jongste en eventueel de middelste(n) hebben allemaal hun eigen karakter. Maar volgens wetenschappers is het tweede kind vaak het lastigst.

Advertentie

Dat je positie in het gezin invloed op je karakter heeft, is al langer bekend. Zo krijgt een eerste kind veel aandacht en heeft hij daardoor vaak snel zelfvertrouwen, is gehoorzaam en neemt verantwoordelijkheid op zich. Daarom ontwikkelt hij zich eerder tot een leider: hij wil graag het goede voorbeeld geven aan zijn broertjes of zusjes. Ook is hij vaak een perfectionist, die hoge druk voelt om te presteren.

Justitie

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het tweede kind vaak het meest bewerkelijk is. Ze onderzochten voor die conclusie vijftienduizend broertjes en zusjes in Europa en de Verenigde Staten. De onderzoekers zien dat het kind dat als tweede in het gezin komt zich over het algemeen slechter gedraagt dat zijn oudere en eventueel ook jongere broers en zussen. Hij veroorzaakt iets meer dan gemiddeld problemen en dertig procent van de ’tweede kinderen’ komt als volwassene zelfs vaker in aanraking met justitie.

Aandacht

Waarom het tweede kind gemiddeld iets lastiger is? De onderzoekers denken dat dat misschien komt doordat hij minder aandacht krijgt dan de oudste kreeg als baby. En als er nog jongere broers en zussen zijn, krijgen die vaak meer aandacht omdat ze kleiner zijn. Even iets positiefs:  het tweede kind is vaak ook creatiever en sneller zelfstandig dan het eerste kind. Dat komt doordat een tweede kind meer ruimte krijgt om op eigen houtje dingen te ontdekken.

Lees ook:

22 dingen die je ontdekt als je tweede kind geboren is

Tweede kind zet bij ouders mentale gezondheid onder druk

Advertentie

Bron: Gezonde ideetjes – beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu