
Het kind van een ander corrigeren: wel of niet doen?
De vriendjes van je kind heb je niet voor het uitkiezen. Het kan dus gebeuren dat je kind een playdate heeft met een vriendje die zich in jouw ogen misdraagt. Maar wat kun je in zo’n geval het beste doen, mag je het kind van een ander corrigeren?
Hoewel je een kind van een ander nooit op dezelfde manier mag ‘straffen’ zoals je bij je eigen kind zou doen, mag je af en toe best het gedrag van een vriendje corrigeren. Bij jouw thuis gelden nu eenmaal bepaalde regels, en daar moeten vriendjes zich ook aan houden. Je mag dus zeker af en toe een beetje bijsturen, maar hou daarbij wel rekening met de volgende punten
1. Ga niet te ver in het corrigeren
Zelfs als een kind écht onhandelbaar vertoont, heb je niet het recht om te gaan schreeuwen of fysiek te worden. Probeer in plaats daarvan op een subtiele manier zijn gedrag te corrigeren. Ga een gesprek aan en zorg hierbij voor een positieve insteek, zodat het niet lijkt alsof je diegene een preek geeft.
2. Stel grenzen
Als je denkt dat een bepaald vriendje veel bij jullie over de vloer zal komen, is het verstandig om van tevoren aan te geven wat je verwacht (van zowel je eigen kind als het vriendje). Ga met ze zitten en leg uit wat de regels in jullie huis zijn. Bijvoorbeeld ‘speelgoed opruimen als je klaar bent met spelen’ of ‘altijd netjes vragen om drinken en snoep’.
Lees ook: Grenzen stellen: hoe zorg je ervoor dat je kind zich aan de regels houdt?
3. Accepteer dat iedereen andere regels heeft
Realiseer je dat elke ouder andere regels hanteert. De kans is dan ook groot dat de regels die bij jouw in huis gelden, bij een ander niet gelden. Je kunt het een kind dan ook niet echt kwalijk nemen dat ze niet jouw regels volgen. Laat daarom kleinigheden (zoals geen ‘dankjewel’ zeggen of iemand onderbreken) gaan en zet een kind nooit voor schut door hem in het bijzijn van je eigen kind of anderen te corrigeren.
Tip: 7 ingrediënten voor een succesvol speelafspraakje.
4. Wees positief
Wil je graag dat het vriendje van je kind beter naar je luistert? Zorg er dan voor dat je niet alleen aandacht geeft aan negatief gedrag, maar ook aan de dingen die hij wél goed doet. Geef hem bijvoorbeeld een complimentje als hij speelgoed deelt of iets netjes opruimt. En zorg er voor dat je ook altijd het goede gedrag van je eigen kind beloont, zelfs als zijn vriendje zich misdraagt. Doe dit echter niet in het bijzijn van het vriendje.
5. Praat met de ouders
Het is altijd goed om van tevoren met een ouder te bespreken wat precies de regels zijn over snacks, schermtijd etc. Op die manier kun je irritaties van beide kanten voorkomen. Ben je het gedrag van het vriendje van je kind écht helemaal zat, dan is het een goed idee om dit op een voorzichtige manier bij de ouders aan te kaarten. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het altijd lastig om van school naar de auto te komen, zonder dat je kind wegrent. Ik maak me zorgen om zijn veiligheid. Heb je misschien nog wat tips zodat ik hem voortaan veilig en snel in de auto krijg?’
Lees ook: Vanaf welke leeftijd heeft het zin om je kind te corrigeren?
Bron: Popsugar.com