Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x zó belangrijk is een beste vriend(in) voor je kind

Van samen blokken bouwen op de peutergroep naar samen fietsen naar de basisschool: hechte vriendschappen zijn ontzettend waardevol voor je kind. Niet alleen is het fijn en gezellig om altijd een partner in crime te hebben waarmee je kunt lachen en grappen uithalen, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. En wel hierom.

Advertentie

1. Vriendschap is leerzaam

Als je kind een betrouwbaar klankbord heeft, kan hij leren om een goede vriend te zijn. Zo leert hij om te luisteren en andermans mening te respecteren. En ook hoe je ruzie maakt en het vervolgens weer oplost. Een hechte vriendschap biedt kortom een veilig plek om ‘vriendschapsvaardigheden’ te leren.

2. Samen sta je sterk

De meeste kinderen krijgen vroeg of laat te maken met plagen of zelfs pesten, of ze nu zelf slachtoffer zijn of aan de zijlijn staan. Heeft je kind een goede vriend of vriendin, dan zal hij hier een stuk beter mee om kunnen gaan. Het geeft een gevoel van veiligheid, want samen sta je sterk. Bovendien heeft hij zo altijd iemand om mee te spelen, om naast te zitten in de pauze of om mee naar school te lopen.

3. Een hechte vriendschap geeft veerkracht

Als je kind iemand heeft op wie hij kan vertrouwen en de ups en downs van de kinderjaren mee kan beleven, kan hij beter omgaan met de tegenslagen die bij het leven horen. Zo leert hij om problemen op te lossen en zich er samen met zijn vriend(in) doorheen te slaan. Ook leert hij om hulp te vragen. Dit helpt je kind niet alleen in zijn jeugd, maar ook in zijn volwassen leven.

4. Gedeelde smart is halve smart

Een diepe vriendschap gaat verder dan gemeenschappelijke hobby’s en interesses. Met je bestie praat je ook over emoties, dromen en angsten. Ook kinderen ervaren stress en hebben soms zorgen. Een beste vriend(in) biedt je kind de kans om zijn struggles te bespreken met iemand die hem begrijpt.

Advertentie

5. Empathieles

Kinderen die een beste vriend hebben leren zich in te leven in een ander en compassie te hebben, omdat een hechte vriendschap verder gaat dan oppervlakkige sociale vaardigheden. En laten empathie en compassie nou de basis zijn voor vriendelijkheid. Kortom, een beste vriend maakt aardiger.

Bron: Momtastic, Shutterstock

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties