Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
goede gewoontes kind
door

6 goede gewoontes van je kind waar jij van kunt leren

In het moment leven, snel vergeven en vergeten en heel veel dutjes doen. Je kind leert niet alleen veel van jou, je kunt ook wat wijze lessen van hem krijgen.

Advertentie

Van hoe hij zijn lepel het beste vast kan houden tot veters strikken en klokkijken. Voortdurend leg je je kind uit hoe dingen moeten. Maar je kunt ook een voorbeeld aan hem nemen. Deze 6 lessen kun je van je kind meekrijgen.

1. Doe een dutje

De eerste jaren van hun leven dutten de meeste kinderen zich suf. En dat is hartstikke goed. Ook wij zouden er baat bij kunnen hebben. President John F. Kennedy deed elke middag een powernap. Het maakt je productiever en relaxter. Vermoeidheid en stress verdwijnen al na 20 minuten slaap. Bewezen is ook dat regelmatig dutten je creatiever maakt. Meer weten? Hier vijf weetjes over de kracht van het powernappen.

2. Knutsel

Lijm, verf, papier-maché, kinderen zijn er dol op. Wij wat minder als we de staat van de keukentafel en de kinderkleren na afloop zien, maar eigenlijk moet je het alleen maar aanmoedigen. En sterker nog: vol overgave meedoen.  Van knutselen en creatief bezig zijn word je vrolijker, productiever en scherper.

3. Ga naar buiten

Heb je zo’n echt buitenkind? Dat ultiem gelukkig wordt van voetballen op het gras, struinen door het bos en kleien met modder? Heel slim van jouw kind! Bij buitenspelen krijgt hij immers beweging, frisse lucht en zonlicht. Zelf kunnen we ook wel wat buitenlucht en vitamine D gebruiken. Trap een balletje mee, dat is goed voor je conditie en doet je goed. Uit onderzoek blijkt nu ook dat er nog een voordeel is: ‘Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer‘.

Advertentie

4. Neem een time-out

Driftbuien zijn niet alleen weggelegd voor kinderen. Zelfs de meest geduldige ouder verliest zijn zelfbeheersing wel eens. Een time-out nemen op de gang of het balkon kan je helpen te kalmeren. De wc is ook een bekende ontsnappingsplek voor overprikkelde moeders. Zijn je kinderen te jong om alleen te laten, concentreer je dan tien tellen lang op je ademhaling.

Advies van kinderpsycholoog: 4 alternatieven voor een time-out

5. Leef in het moment

Kinderen zijn er erg goed in. Het ene moment zijn ze gefrustreerd om twee legoblokjes die niet in elkaar passen, het volgende moment is dat alweer vergeten en dansen ze vrolijk door de kamer. Ook voor jou is het goed om je met het nu bezig te houden. Aan plannen en vooruit denken ontkom je niet, zeker niet als je een gezin hebt, maar even stilstaan bij een mooi moment met je kind maakt je echt gelukkig.

6. Vergeef

Soms kost vergeven minder energie dan boos blijven. Kinderen doen dat doorgaans vanzelf. ‘Ik vind jou stom’, verandert in een mum van tijd in ‘zullen we weer spelen?’ Neem daar een voorbeeld aan. Accepteer sorry en haal geen oude koeien uit de sloot. Je zult zien dat je een blijer mens wordt.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties