
‘Baby’s denken wél na over wat ze eten’
Soms lijkt het alsof baby’s gedachteloos alles in hun mond stoppen. Maar niets blijkt minder waar. Of iets wel of niet lekker is leren baby’s niet alleen door te proeven, maar ook door te observeren hoe anderen op voedsel reageren.
Tot die conclusie komen onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.
Verrassende resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn best verrassend. Eerdere onderzoeken suggereerden namelijk dat baby’s juist niet echt nadenken over wat ze eten. Iets wat leek te worden bevestigd door het feit dat baby’s vaak van alles in hun mond stoppen.
Sociale manier
Dit nieuwe onderzoek schetst een ander beeld. ‘Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat baby’s op een sociale manier meer te weten komen over voedsel,’ vertelt onderzoeker Zoe Liberman. ‘Als ze iemand zien eten, kunnen ze de reactie van die persoon gebruiken om meer te weten te komen over het voedsel – bijvoorbeeld of het eetbaar is of niet.’ Maar dat is niet het enige. Wanneer baby’s iemand zien eten, kunnen ze de reactie van die persoon op het voedsel ook gebruiken om meer te weten te komen over die persoon zelf.
Meer informatie over persoon
‘Baby’s leren niet alleen dat bepaald voedsel lekker is, maar ze leren ook dat een specifiek type mens dat voedsel lekker vindt,’ stelt Liberman. ‘Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat baby’s die zien dat een Engels sprekende persoon bepaald voedsel lekker vindt, verwachten dat andere Engelstaligen dat voedsel ook lekker vinden. Maar ze verwachten niet per se dat iemand die een andere taal spreekt – bijvoorbeeld Spaans – dat ook vindt.’ Dit zou betekenen dat baby’s begrijpen dat het voedsel dat iemand kiest, veel zegt over die persoon.
MEER LEZEN?
- Wat kun je doen als je kind problemen heeft met eten?
- Mijn kind weigert eten, wat nu?
- Uit eten met kinderen, hoe pak je dat aan?
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Pnas.org – Foto: Shutterstock