Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
huishoudelijke klusjes voor kinderen

Huishoudelijke klusjes: vanaf welke leeftijd kunnen kinderen helpen?

Stofzuigen, afstoffen, wasjes draaien, ramen lappen: helaas doen de kabouters het niet. Maar als je toch wat hulp wil bij al die huishoudelijke klusjes kun je best je kinderen mee laten helpen.

Advertentie

Volgens opvoedkundige dr. Deborah Gilboa kunnen kinderen vanaf 18 maanden al de handen uit de mouwen steken. Het is niet alleen goed voor hun ontwikkeling, maar de meesten vinden het ook nog eens leuk.

Toch blijkt uit een Amerikaanse enquête van een groot witgoedmerk dat ouders niet snel hun kinderen een poetsdoek geven. Terwijl 82% van de ouders aangeeft zelf vroeger wel te hebben geholpen met het huishouden, deelt slechts 28% taakjes uit aan de eigen kroost.

Ontwikkeling stimuleren

Volgens Gilboa is dit percentage zo laag, omdat veel ouders denken dat kinderen het al te druk hebben met huiswerk en andere dingen. Zonde, vindt de opvoedkundige, want juist door het uitvoeren van huishoudelijke taken help je kinderen bij hun ontwikkeling. Onder andere het probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd.

Taken per leeftijd

Natuurlijk kan een kind van 18 maanden nog niet stofzuigen, maar er zijn wel andere klusjes waarbij hij kan helpen. En welke klusjes zijn geschikt als je kind 4 jaar is? Gilboa heeft per leeftijdscategorie een handig schema gemaakt met taken. Terwijl jij extra hulp krijgt, leert je kind ervan. Wij zeggen win-win.

Advertentie

18 maanden tot 3 jaar
Dreumesen en peuters kijken enorm op tegen ‘grote kinderen’. Zij willen dan ook het liefst doen, wat zij ook doen. Stimuleer dit door je kind bijvoorbeeld een veger en blik vast te laten houden. Ook al veegt hij er niets mee op, hij leert er wel van. Ook leerzaam is je peuter de was laten sorteren op kleur. En natuurlijk is afstoffen met een droge doek ook een perfect taakje voor je kleine dreumes of peuter.

4 – 5 jaar
Als je kind 4 à 5 jaar is, kan hij al wat grotere taakjes oppakken. Denk aan speelgoed opruimen, plantjes water geven of de was ophangen. Volgens Gilboa is het belangrijk dat kinderen op deze leeftijd aangemoedigd worden, omdat ze nog geen eigen initiatief nemen. Vraag hen daarom naar je toe te komen als ze klaar zijn met hun klusje. ‘Zo blijft je kind gericht met de taak bezig totdat die klaar is. En daarna kun je het controleren en feedback geven, zodat ze er iets van leren,’ aldus de opvoedkundige.

6-8 jaar
Kinderen op de basisschool kunnen al heel veel zelfstandig. Het is daarom belangrijk om dagelijkse taakjes te stimuleren. Gilboa: ‘Als iets elke dag moet gebeuren, leren ze het makkelijkst een gewoonte aan.’ Geschikte klusjes op deze leeftijd: bord naar de keuken brengen, huisdier eten geven, jas aan de kapstok hangen etc.

9 à 11 jaar
Op deze leeftijd mogen de klusjes wel wat uitdagender, vertelt Gilboa. Want op deze leeftijd kan je kind ook projecten in verschillende stappen aanpakken. ‘Het duurt misschien even voor ze het leren, maar het is wel perfect om hen te leren plannen en problemen op te laten lossen.’ Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen en dweilen of het beddengoed wassen en vervangen.

Advertentie

12 jaar en ouder
Dit is het moment om activiteiten te combineren met een huishoudelijke taak. Is je kind bijvoorbeeld dol op koken, laat hem dan eens het ontbijt klaarmaken. Of breng je hem altijd met de auto naar voetbal, laat hem dan de auto wassen.

Auteur: Richt Kooistra – Bron: HLN – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier