Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: kans om gepest of pester te worden is erfelijk

Werd jij vroeger gepest of was jij zelf een pestkop? Dan is zou het zomaar kunnen dat jouw kind hetzelfde gedrag vertoont of ook gepest zal worden. Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol bij pesten en gepest worden, ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Advertentie

Tweelingen

Meer dan 8000 kinderen deden mee aan het onderzoek. Er werd vooral gekeken naar tweelingen, maar ook naar broers en zussen. ‘Duidelijk werd dat er bij eeneiige tweelingen meer overeenkomsten te zien waren. Op deze manier kan geconcludeerd worden dat het erfelijk is,’ zegt onderzoeker Elsje van Bergen uit aan RTLnieuws. ‘De erfelijkheid is terug te zien in bijvoorbeeld onzekerheid, het dragen van een bril of het hebben van overgewicht. Dit soort eigenschappen zorgen ervoor dat kinderen gepest worden. Bij de kinderen die pesten gaat het vooral om eigenschappen als agressiviteit.’ Dat pesten of gepest worden erfelijk is, betekent niet dat het niet voorkomen kan worden, benadrukt de onderzoeker. ‘Om het pesten te voorkomen is vooral een veilige omgeving nodig.’

Lees ook: Wat als jouw kind niet populair is?

Het verschil tussen pesten en plagen

Maar hoe creëer je zo’n veilige omgeving? Het is in elk geval belangrijk om de interactie tussen jouw kind en andere kinderen in de gaten te houden. Als jouw kind andere kinderen soms plaagt of zelf geplaagd wordt, hoef je daar in principe niets mee te doen. Kinderen plagen elkaar nu eenmaal, dat hoort erbij. Pesten is natuurlijk niet oké. In dat geval is het wel belangrijk om in te grijpen. Bij pesten is er sprake van een machtsverschil; de pester staat boven het slachtoffer. Het gaat vaak gepaard met nare, gemene opmerkingen en het slachtoffer voelt zich echt gekleineerd. Het herhaalt zich structureel, gedurende een langere periode.

Handig! Zo kom je erachter of je kind wordt gepest

Als je kind wordt gepest

Hoe graag je het misschien ook zult willen, je kunt niet voorkomen dat je kind gepest wordt. Als je je merkt dat je kind gepest wordt, neem hem dan serieus. Luister, vraag door en probeer niet direct een oordeel te vellen. Wees er vooral voor je kind en laat merken dat je voor 100 procent achter hem staat. Probeer samen naar oplossingen te zoeken. Als je een beter beeld wil krijgen wat er speelt, ga dan in gesprek met de leerkracht van je kind. Die weet waarschijnlijk als geen ander wat er in de klas gebeurt en hoe de verhoudingen zijn.

Advertentie

Meer tips? Alles over pesten

Als je kind een pester is

‘Zo is mijn kind helemaal niet,’ is een reactie van veel ouders als ze horen dat hun kind pest. Logisch, want zo ken je jouw kind waarschijnlijk niet. Toch is het belangrijk om pestgedrag van je kind serieus te nemen. Misschien herken je wel een aantal signalen. Ga met je kind in gesprek. Maak daarbij duidelijk dat je heel veel van je kind houdt, maar zijn gedrag afkeurt. Probeer er tijdens het gesprek achter te komen waarom hij bepaalde kinderen pest. Dit kun je nog meer doen als je kind een pestkop is.

Bron: rtlnieuws.nl – Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier