Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opgebiecht: 1 op de 3 ouders laat kind klusjes doen waar ze zelf een hekel aan hebben

Het vuilnis buiten zetten, de vaatwasser uitruimen, kleding uit de droger halen, de tafel dekken: zeker als je kind nog jong is, vindt hij het waarschijnlijk hartstikke leuk om allerhande klusjes te doen. En daar maken ouders maar wat graag gebruik van, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Sterker nog, een op de drie ouders geeft toe de klusjes waar ze een hekel aan hebben over te laten aan hun kinderen. Herkenbaar?

Advertentie

Zo’n mini-assistent is natuurlijk ook reuze handig en tja, als je kind er plezier in heeft… Waarom niet? Dat is vast wat een derde van de 1020 participanten aan het onderzoek gedacht moet hebben. Uiteraard vergt het wel enige inspanning van de ouders tijdens de trainingsperiode die eraan vooraf gaat. Lees: er breekt wat of er morst wat. Maar als je doorzet pluk je er later de vruchten van.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Alle gekheid op een stokje, er is niets mis mee om je kind klusjes te laten doen. Mits je het niet overdrijft natuurlijk. Sterker nog, het juist heel goed. Het boost zijn verantwoordelijkheidsgevoel, geeft hem zelfvertrouwen en hij ontdekt zo spelenderwijs dat het fijn voelt om een steentje bij te dragen binnen het gezin. Door bovendien zo nu en dan gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken en elkaar aan te moedigen en te helpen waar dat kan, zorgen de karweitjes ook voor een gevoel van teamwork. En ook niet onbelangrijk: het uitvoeren van huishoudelijke taken is goed voor de ontwikkeling. Zo stimuleert het onder andere het probleemoplossend vermogen van je kind.

Lees ook: ‘Van huishoudelijke klusjes wordt je kind later succesvol’

Klusjes per leeftijd

Volgens opvoedkundigen kunnen kinderen vanaf 18 maanden al de handen uit de mouwen steken. Natuurlijk kan een dreumes nog niet stofzuigen, maar er zijn wel andere klusjes waarbij hij kan helpen. En hoe ouder je kind wordt, hoe meer dingen hij (zelfstandig) kan doen. Oftewel: met een beetje geluk kun je al snel een paar huishoudelijke taken aan je kind overlaten waar je zelf een hekel aan hebt. Bekijk hier welke huishoudelijke klusjes kinderen kunnen doen per leeftijd. 

Bron: Momtastic – Beeld: Getty Images

Advertentie
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier