Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Kinderen hebben intelligentie vooral aan moeder te danken'

Intelligente kinderen, en dan met name jongens, hebben die eigenschap vooral te danken aan de genen die zij van hun moeder hebben geërfd.

Advertentie

Dit blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot.

X-chromosoom

Hoe dat precies zit? Op het X-chromosoom, waar mannen er maar één van hebben en vrouwen twee, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat hij van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen.

IQ moeder

Maar ook vrouwen krijgen intelligentie door op een X-chromosoom. En omdat moeders er daar twee van hebben, is de kans dus vrij groot dat ook dochters dit erven van hun moeder. Dit recente onderzoek is niet het enige dat tot deze conclusie komt. Uit een grootschalig onderzoek uit 1996, waarbij 12.686 mensen werden ondervraagd over onder meer hun IQ, blijkt dat de beste voorspeller voor hun IQ het IQ van hun moeder was.

Wiskunde en muziek

Daarnaast blijkt dat mannen vaker uitblinken in wiskunde en muziek, terwijl vrouwen op hun beurt weer vaker verbaal begaafd zijn. De ‘IQ-genen’ op het X-chromosoom beïnvloeden waarschijnlijk verschillende anatomische en functionele delen van het zenuwstelsel die ten grondslag liggen aan intelligentie.

Milieu en cultuur

Toch zijn het niet alleen de genen van de moeder die invloed hebben op het intelligentieniveau van het kind. Zo kunnen ook milieu- en cultuurinvloeden doorslaggevend zijn. Zoals bijvoorbeeld de ruimte en de mogelijkheden die een kind heeft om zijn intelligentie te ontwikkelen. De erfelijke factor bij intelligentie kan verder door veel meer genen worden beïnvloed dan alleen die op het X-chromosoom.

Video: Zó ontwikkelen de zintuigen van je baby zich tijdens de zwangerschap

Bron: Goodhousekeeping.com – Foto: Shutterstock