Voor oudersExtra

Waarom vraagt je peuter zo vaak 'Waarom?'

 
Waarom vraagt je peuter zo vaak ‘Waarom?’ Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Het kan soms best vermoeiend zijn als je peuter voor de zoveelste keer een waarom-vraag op je afvuurt. Toch is het in de waarom-fase belangrijk om deze vragen serieus te nemen en te beantwoorden.

Lees verder onder de advertentie

Vanaf het moment dat je kind een jaar of drie is, begint hij zich bij alles af te vragen waarom iets is zoals het is. 'Waarom zegt een koe "boe" en een poes "miauw"?' 'Waarom moet jij werken?' 'Waarom heb jij borsten?' Onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten dat peuters met deze waarom-vragen niet gewoon het gesprek gaande willen houden, maar echt op zoek zijn naar antwoorden.

Tip! Ga samen op zoek naar antwoorden met een van deze leerzame boeken

Variatie

De onderzoekers richtten zich op kinderen in de leeftijd van twee tot vijf jaar en hoe zij omgaan met de antwoorden die ze van volwassenen kregen op hun vragen. Zo bleken peuters het meest tevreden te zijn als ze een informatief antwoord kregen. In sommige gevallen riepen zulke antwoorden wel meteen weer nieuwe vragen op bij kinderen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om met een simpel 'Daarom' of 'Weet ik niet' te antwoorden, blijkt dat dit niet effectief is. Je kind bedenkt net zo makkelijk een variatie op de vraag en stopt pas met vragen stellen als de oorspronkelijk vraag volledig is beantwoord.

Lees verder onder de advertentie

Lees hier meer over de uitdagingen van de peuterpuberteit.

Onmogelijke vragen

Omdat het stellen van veel vragen goed is voor de ontwikkeling van het kind, is het dus belangrijk om ook de 'onmogelijke' of moeilijk te beantwoorden vragen serieus te nemen. Denk bijvoorbeeld aan: 'Waarom noemen we blauw, blauw?' 'Waarom is het zomer na de lente?'

Lees hier waarom nieuwsgierig zijn zo gezond is voor de ontwikkeling van je kind.

Lees verder onder de advertentie

Leren

Weet je het antwoord op een vraag niet, vertel dan iets over het onderwerp van de vraag. Daarmee zorg je dat je kind zich niet geremd voelt in het stellen van vragen. Zo kan je kind in de waarom-fase leren zijn gedachten om te zetten in vragen, leert hij hoe hij vragen moet formuleren, wordt hij leergieriger en kan hij leren van de antwoorden die hij krijgt.

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock

Lees verder onder de advertentie