Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zijslaapkussen baby veilig of niet
door

Is een zijslaapkussen voor je baby veilig?

Er zijn verschillende kussens op de markt die ervoor zorgen dat baby's op hun zij blijven liggen. Deze kussens zouden helpen bij reflux en een afgeplat hoofdje. Maar zijn deze kussens ook aan te raden? Wij zochten het uit.

Advertentie

Een zijslaapkussen is een langwerpig kussen, vaak in cilinder- of driehoekvorm, waartegen je je baby op de zij kunt leggen met aan de andere kant van je kind ook een houder. Hierdoor zou een baby op zijn zij blijven liggen. Een ander kussen dus, dan op de foto hierboven.

Verkopers van zijslaapkussens claimen met een zijslaapkussen scheve of afgeplatte hoofdjes te voorkomen. Daarnaast zou zo’n kussen helpen tegen reflux. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. Soms komt daarbij ook melk terug naar boven.

Meer lezen: Reflux: wat is het en wanneer ga je over tot behandeling?

Waarom een zijslaapkussen voor een baby?

In de eerste maanden kan een baby een voorkeurshouding ontwikkelen. Als je baby steeds met zijn hoofdje naar dezelfde kant ligt, heeft hij een voorkeurshouding. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet wenselijk. Het kan namelijk leiden tot afplatting van de schedel en als je er niet op tijd bij bent, invloed hebben op de verdere motorische ontwikkeling. Een zijslaapkussen zou zo’n voorkeurshouding moeten voorkomen.

Advertentie

Lees meer: Heeft mijn baby een voorkeurshouding?

Zijslaapkussen wordt afgeraden

In Nederland wordt de zijligging niet meer aangeraden, omdat het instabiel is en de kans op wiegendood vergroot. Ook de Consumentenbond adviseert ouders om de zijslaapkussens niet te gebruiken: ‘Gebruik in principe geen speciale kussentjes of andere producten in de wieg tegen scheefhoofdigheid of reflux. Heeft je kind een afgeplatte schedel? In sommige gevallen kun je in overleg met een arts tijdelijk zo’n product gebruiken. Doe dit alleen onder (kinder)fysiotherapeutische begeleiding. Houd altijd toezicht op je kind. Denk je dat je kind last heeft van reflux? Overleg dan met de arts van het consultatiebureau of een kinderarts.’

Ook interessant: Veilig slapen baby: waar moet je op letten?

Geen stabilisatiekussens

Ook de studie Safe Sleeping van de American Academy of Pediatrics raadt het gebruik van stabilisatiekussens af. Er zijn in de afgelopen jaren wereldwijd zuigelingen overleden door het gebruik van dit soort kussens. De Amerikaanse overheidsorganisatie Food and Drug Administration (FDA) heeft in 2011 het gebruik van deze kussens sterk afgeraden. Ook het gebruik van andere fixatiemiddelen, positioneringsmiddelen, matrasjes, dekbedden en babymonitors waarvan beweerd wordt dat ze de kans op wiegendood verkleinen, is niet door de FDA goedgekeurd.’

Advertentie
Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu