Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind is ziek en moeder krijgt verlof
door

Is je kind ziek thuis? Dan heb je als werknemer recht op dit verlof

Is je kind ziek terwijl je aan het werk moet? Dan kun je verlof opnemen. Hoe doe je dit en welke vormen bestaan er?

Advertentie

De telefoon gaat. De pedagogisch medewerker van de opvang van je kind, of je hem kunt komen ophalen want hij is ziek. Wat nu? Moet je nu vrij nemen? Dat hoeft niet. ‘In zo’n geval kun je calamiteitenverlof opnemen’, vertelt Julia Nelis, medewerker hr-services bij DPG Media. ‘Dit verlof is bedoeld voor onvoorziene omstandigheden, en hieronder valt ook het moeten ophalen van een ziek kind van school of kinderdagverblijf.’ Meld bij je leidinggevende dat je dit verlof wilt opnemen. Die dag krijg je 100 procent van je loon doorbetaald.

Lees meer: Wat is calamiteitenverlof, zorgverlof en vaderschapsverlof?

Zoeken naar andere oplossingen

Calamiteitenverlof is slechts voor korte duur: het kan een paar uur duren tot maximaal een paar dagen, afhankelijk van je situatie. Meestal gaat het op de tweede dag over in kortdurend zorgverlof. Hier heb je in principe recht op als je kind een paar dagen achter elkaar ziek is. Maar alleen als er echt niemand anders voor hem of haar kan zorgen, zegt Nelis. ‘Ben jij echt de enige die op dat moment voor je kind kan zorgen, en is de zorg noodzakelijk en onvermijdelijk, dan heb je recht op kortdurend zorgverlof.’ Je bent wel verplicht om te zoeken naar andere oplossingen, benadrukt ze. ‘Is er een partner, die ook recht heeft op zorgverlof, of een familielid, buurvrouw of vriendin die kan bijspringen, dan moet je dus gewoon naar je werk.’

Lees ook: Wanneer mag een ziek kind niet naar de opvang?

Rechten kortdurend zorgverlof

In de praktijk kijken werkgever en werknemer vaak eerst naar andere oplossingen. Is er bijvoorbeeld een tijdelijke aanpassing van het rooster mogelijk? Of kunnen er diensten worden geruild? De werkgever is verplicht het kortdurend zorgverlof te geven, tenzij jouw afwezigheid het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Het bedrijf waar je voor werkt kan wel om een doktersverklaring vragen, maar in de praktijk zal dat niet veel voorkomen.

Advertentie

Eerste week vaak doorbetaald

Het recht op kortdurend zorgverlof is per twaalf maanden twee keer het aantal uren dat je per week werkt. Tijdens het kortdurend zorgverlof betaalt je werkgever minimaal 70 procent van het salaris door. Als dat minder is dan het minimumloon, ontvangt je het minimumloon. Afhankelijk van de cao van het bedrijf kunnen er afwijkende afspraken staan over het zorgverlof. Zo wordt in veel bedrijven de eerste week doorbetaald voor 100 procent en de tweede week voor 70 procent van het maximum UWV-dagloon.

Kind in het ziekenhuis

Ligt je kind in het ziekenhuis, dan heb je krom genoeg geen recht op verlof, vervolgt Nelis. ‘Omdat er dan iemand anders voor je kind zorgt, en je strikt gezien zelf niet voor je kind hoeft te zorgen.’ Als het kind weer ontslagen wordt uit het ziekenhuis en naar huis mag, kan er op dat moment wel sprake zijn van kortdurend zorgverlof. Wel is het zo dat elke aanvraag voor kortdurend zorgverlof per individueel geval wordt beoordeeld. Als een jong kind in het ziekenhuis ligt, keuren sommige werkgevers de aanvraag voor zorgverlof wel goed omdat in dat geval een van de ouders wel aanwezig moet zijn. Wel kan er dan bijvoorbeeld gevraagd worden of de ouders de zorg gelijk kunnen verdelen.

Kind tijdens vakantie in ziekenhuis

Belandt je kind tijdens jullie vakantie in het ziekenhuis, dan krijg je helaas je vakantiedag(en) niet terug. Je bent immers zelf niet ziek. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Het kan dat er per bedrijf anders wordt omgegaan met een situatie.

Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier