Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: de kans op een zoon of dochter is erfelijk bepaald

Ben je zwanger en kun je niet wachten tot de 20-weken echo om te ontdekken of je een jongen of meisje krijgt? Door de familie van de vader eens goed te bekijken, kun je vast een goede gokje wagen. Want de kans op een zoon of dochter is erfelijk, zeggen onderzoekers.

Advertentie

Dat het geslacht bepaald wordt door de vader, is al langer bekend. Een snel lesje biologie: vader en moeder leveren allebei een geslachtschromosoom aan hun kind. Vrouwen hebben alleen X-chromosomen om door te geven. Mannen hebben X- en Y-chromosomen, dus die geven of een X- of een Y-chromosoom door. Afhankelijk daarvan krijg je een meisje (XX) of een jongetje (XY).

Tip! Weet je nog niet of je een jongen of meisje krijgt? Met deze newborn kleding zit je altijd goed

Gelijke kans

De kans op een jongen of meisje 50/50? Nee, zeggen onderzoekers van de universiteit van Newcastle. Na het analyseren van ruim negenhonderd familiestambomen, kwamen ze tot de conclusie dat ook de kans op het krijgen van zonen of dochters genetisch bepaald is. Als een man meer zonen dan dochters heeft gekregen, hebben zijn zonen vaak ook jongens, zo bleek. En een man met veel zussen heeft meer kans op dochters.

Lees ook: Welke kleur ogen krijgt je baby?

Genen

De onderzoekers suggereren dat de hoeveelheid X- en Y-chromosomen die mannen aanmaken, genetisch bepaalt is. Sommige mannen maken veel meer Y- spermacellen en krijgen dus vaker jongens. Anderen hebben veel meer spermacellen met een X. Zo kun je het geslacht van een baby dus een beetje voorspellen. Heeft je partner alleen maar broers, zet dan maar vast je geld in op een jongen.

Lees hier alles over geslachtsbepaling in de baarmoeder.

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock