Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opmerkelijk: ‘Kinderen die op hun vader lijken, zijn gezonder’

Baby’s die bij hun geboorte op hun vader lijken, zijn een jaar later gezonder dan kinderen die meer gelijkenis vertonen met hun moeder. Zo stelt een onderzoek van de Amerikaanse Binghamton University. Maar eh... hoe zit dat dan eigenlijk?

Advertentie

De reden hiervoor is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk…

Meer aandacht

Het zit zo: als een vader het gevoel heeft dat zijn kind veel op hem lijkt, dan zal hij de baby onbewust meer aandacht geven. Hierdoor verkeert het kind een jaar later in betere gezondheid. (Bewezen: kinderen van zorgzame vaders zijn slimmer)

Minder vaak ziek

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Health Economics, werden een jaar lang 456 eenoudergezinnen bestudeerd waarvan de baby alleen bij de moeder woonde én volgens beide ouders op de vader leek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat die gelijkenis ervoor zorgt dat vaders die niet bij hun baby wonen, maandelijks 2,5 dag meer tijd met hem of haar doorbrengen. Dat komt omdat de vaders er door de uiterlijke overeenkomsten zekerder van zijn dat het kind écht genetisch van hen is. Na afloop van het jaar onderzoek bleek dat de baby’s die meer tijd met hun vader doorbrachten gezonder en minder vaak ziek waren dan kinderen die hun vader minder vaak zien.

Leestip: Knappe ouders krijgen vaker een dochter

‘Vader heel belangrijk’

Het onderzoek laat zien dat de rol van de vader bij de opvoeding heel belangrijk is. ‘Als een vader betrokken is bij het opvoeden, dan uit zich dat in de gezondheid van het kind,’ aldus professor Solomon Polachek. Wist je trouwens dat vaders in Finland meer tijd met kun kinderen doorbrengen dan moeders?

Advertentie

Bron: The Independent – Beeld: Shutterstock