Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoeker: 'Kinderen weghouden van beeldschermen is kindermishandeling'

Veel ouders én experts zijn van mening dat kinderen zo min mogelijk op beeldschermen moeten kijken. De Britse professor in de sociologie Cashmore is het daar niet mee eens. Sterker nog, hij ziet juist heel veel voordelen aan het gebruik van tablets, smartphones en computers door kinderen en vindt het schandalig dat sommige ouders hun kind verbieden om online actief te zijn.

Advertentie

Kindermishandeling

Cahsmore: ‘Stel je voor dat ouders hun kinderen zouden verbieden om te lezen, tekenen, kleuren, dansen of met andere kinderen om te gaan. Iedereen zou het kindermishandeling noemen. Terwijl dat allemaal dingen zijn die kinderen tegenwoordig ook online doen.’ Oftewel: hij vindt dat schermen juist bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van kinderen en dat schermtijd niet als iets moet worden gezien dat per definitie slecht is. Lees meer: Wat leren kinderen via computer, apps en tv?

Tip! Bordspellen voor het hele gezin shop je via deze link.

Meer voordelen dan nadelen

Voor zijn onderzoek werkte de socioloog samen met onderzoekers van de Teesside University en de University of South Australia. Ze vroegen tweeduizend internetgebruikers wat zij online uitspoken. Hun conclusie? De risico’s voor kinderen door het gebruik van internet worden enorm overdreven als het gaat om hun sociale en educatieve ontwikkeling. Volgens de socioloog zouden ouders meer oog moeten hebben voor de voordelen van schermgebruik in dit digitale tijdperk. Hij vindt zelfs dat als je je kind belemmert om regelmatig te gamen of op een andere manier online actief te zijn, je je kind juist remt in zijn ontwikkeling.

Lees meer: Zoveel beeldschermtijd per dag is oké

Advertentie

Verslavend?

Zelfs als je kind het liefst de hele dag naar een beeldscherm kijkt, hoef je volgens de Britse onderzoeker niet bang te zijn voor een verslaving. ‘Dat een kind iets heel leuk vindt en het daarom vaak wil doen, betekent niet direct dat een verslaving op de loer ligt. Een kind dat gek is op chocolade en dit liefst elke dag eet, is toch ook niet verslaafd?’, aldus Cashmore.

Lees meer: Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

Bron: Fatherly/ Beeld: Shutterstock