Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zweden: ‘Kinderen zouden geen rijstwafels moeten eten’

Volgens de Zweedse autoriteiten zouden kinderen geen rijstwafels moeten eten. Zweedse onderzoekers hebben hoge niveaus van de stof arsenicum gevonden in het populaire tussendoortje.

Dat meldt de online krant The Local Sweden.

Advertentie

In Zweden wordt er aanbevolen dat kinderen niet vaker dan 4 keer per week rijst of rijstproducten eten. Kinderen jonger dan 6 jaar zouden helemaal geen rijstwafels moeten eten.

Zweden eten tegenwoordig 4 keer meer rijst dan in de jaren ’60.

Andere landen

In andere landen gelden ook adviezen rondom het eten van rijst(producten). Zo geldt in Duitsland het advies om ‘met mate’ rijstwafels te eten. In Noorwegen wordt er aanbevolen om kinderen naast rijstwafels geen rijstmelk te geven. Ook in Groot-Brittanië wordt er afgeraden om rijstmelk te drinken.

Onderzoek

Zweedse onderzoekers hebben 102 verschillende rijstproducten onderzocht. Daaruit blijkt dat rijstwafels – een tussendoortje dat veel ouders regelmatig aan hun kind geven – de hoogste waarden van arsenicum bevat.

Wat is arsenicum?

Arsenicum is een metaal dat van nature voorkomt in gesteente, de bodem en grondwater. Voor de mens is het een potentieel giftige stof, waar je niet te veel van binnen moet krijgen. Een langdurig hoge inname kan de kans op huidaandoeningen, hartziekten en bepaalde vormen van kanker verhogen.

Tot dusver werd gedacht dat grondwater de belangrijkste bron is waardoor mensen de stof binnen krijgen. Nu blijkt dat rijst ook een grote bron is. Dat komt omdat dat gewas in staat is om arsenicum uit de grond op te nemen en het op te slaan in de plant.

Ook advies voor zwangere vrouwen

Ook voor zwangere vrouwen kan arsenicum in rijst gezondheidsrisico’s meebrengen. In 2011 schreef Nu.nl al over het onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Dartmouth waarbij de urine van 229 zwangere vrouwen was onderzocht. Daaruit bleek dat vrouwen die veel rijst aten een gemiddelde concentratie van 5,27 microgram per liter in hun urine hadden, terwijl dat bij rijstmijders 3,38 microgram was. Beide concentraties komen overigens niet in de buurt van schadelijke hoeveelheden.

Toch is het volgens deze onderzoekers belangrijk om de concentratie arsenicum in rijst goed in de gaten te houden. Hun advies aan zwangere vrouwen luidt: Eet niet meer dan 1 keer in de 2 dagen rijst.

In China geldt een wettelijke maximumconcentratie van 0,15 microgram per kilo rijst, terwijl de EU en Amerika nog geen richtlijnen hebben.

LEES OOK: Gezond eten tijdens de zwangerschap

Blijf vooral gevarieerd eten

Op haar beurt adviseert de Zweedse voedsel- en warenautoriteit (Livsmedelsverket)  aan de Zweden om niet meer dan een paar keer per week rijst te eten, en verder vooral te variëren met voeding. Op die manier verklein je  het risico dat je een teveel aan schadelijke stoffen binnen krijgt.

Auteur: Irene de Waal – bron: thelocal.se / blog Valisha / Nu.nl – foto: Shutterstock