Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderopvang goedkoper woensdag vrijdag

Kinderopvang volgend jaar flink duurder, hoe lossen ouders dit op?

Ouders moeten in 2023 een groter deel van de kosten van de kinderopvang zelf betalen. De tarieven stijgen flink, maar de toeslag een stuk minder. Hoe lossen ouders dit op?

Advertentie

UPDATE: Het kabinet trek 57 miljoen euro extra uit om de kosten van de inflatie te drukken. Reden is omdat kinderopvang anders te duur wordt voor ouders. De informatie in dit artikel is hierdoor niet volledig. Je leest hier meer over de verhoogde toeslag.

Lees ook: 
De cijfers op een rij: zo zit het met de kinderopvangtoeslag in 2023

Lange wachtlijsten voor kinderdagverblijven en grote prijsstijgingen dwingen ouders om na te denken over opvangalternatieven. Ze gaan zelf minder werken, of proberen er met hun omgeving het beste van te maken.

Jolanda den Hollander-Maas (35) uit Bilthoven staat voor de klas en heeft nog geen zicht op een opvangplek voor haar dochter Pien van vier maanden. Ze heeft besloten een dag minder te werken. ‘Ik werk in het basisonderwijs en stond drie dagen voor de klas. Dat heb ik moeten afbouwen naar twee. Door voor die ene dag ouderschapsverlof op te nemen, gaan we er financieel niet op achteruit.’

Praat met je werkgever

Ondanks de oproep in politiek Den Haag om meer te gaan werken, denken ouders met jonge kinderen juist serieus na over opties als minder werken, ziet Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.

Voorzitter Gjalt Jellesma raadt ouders af om helemaal te stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. ‘Ga eerst eens met je werkgever praten,’ zegt hij. ‘Die heeft waarschijnlijk liever niet dat jij je baan opzegt en denkt graag met je mee. Misschien kunnen je werktijden tijdelijk worden aangepast.’ 

Op elkaars kinderen passen

Voor Jolanda is minder werken een tijdelijke oplossing. Pien staat nu tien maanden op de wachtlijst en ze gaat ervan uit dat ze in ieder geval tot de zomer geen opvang heeft. ‘Bij de opvang die mij geregeld een update over de situatie geeft, zijn de kinderen die nu ruim een jaar staan ingeschreven nog niet eens aan de beurt.’

Advertentie

Angela van Milligen (25) uit Barneveld koos voor een andere oplossing. Ze heeft niet alleen geen plek op de kinderopvang voor haar tweejarige dochter, maar vindt de kosten op dit moment ook te hoog. ‘Ik heb met een buurvrouw kunnen regelen dat zij dan op Janet past. Zij heeft een dochtertje van dezelfde leeftijd en werkt ook twee dagen in de week. Op de dagen dat zij op haar werk is, pas ik dan ook op die van haar.’

Lees ook: Crèche vol of dicht? Samen met andere ouders de kinderen opvangen kan (met deze regels)

10 tot 40 procent duurder

De uurtarieven van de kinderopvang stijgen in 2023 flink. Bij grote opvanglocaties gaan de tarieven 8 tot 12 procent omhoog. De stijging wordt veroorzaakt door de inflatie in 2022 en hogere personeelskosten.

Maar de maximale vergoeding van de overheid stijg met slechts 5,6 procent. Het gevolg is dat ouders een groter deel van de rekening helemaal zelf moeten betalen. Volgens een berekening van RTL Nieuws kan de rekening in 2023 voor ouders zelfs tot 40 procent hoger uitvallen.

 Bron: RTL Nieuws Beeld: Getty Images

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu