Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vijfsecondenregel
door

Klopt de 5 secondenregel echt als je eten laat vallen?

De 5 secondenregel is in veel gezinnen een fenomeen. Wie eten op de grond laat vallen, hoeft binnen die paar seconden niet te vrezen voor virussen en bacteriën. Maar is dat daadwerkelijk zo of is dit een fabeltje?

Advertentie

Studenten van de universiteit van Illinois deden onderzoek naar deze regel en ontdekten dat zelfs na héél kort contact met een besmet tegeltje er aanzienlijk wat bacteriën waren overgedragen. Ook studenten van de Aston University in Birmingham deden onderzoek. Zij ontdekten dat er binnen een fractie van een seconde al bacteriën op het gevallen voedsel zit. Al geldt hier wel: hoe langer het etenswaar op vloer ligt, hoe meer bacteriën op het voedsel werd aangetroffen.

Lees ook: Is het echt zo belangrijk dat kinderen de korstjes van hun brood opeten?

Alles bevat bacteriën

Als je naar deze onderzoeken kijkt, is de 5 secondenregel dus helaas een fabel. Rijkelt Beumer, microbioloog bij de Wageningen Universiteit vertelt aan Gezondnu: ‘Micro-organismen worden eigenlijk altijd overgedragen bij contact met niet-steriele oppervlakken. Dat bacteriën zich niet binnen vijf seconden kunnen verplaatsen is een fabel. Bacteriën zitten overal op en daar hoeft niemand zich druk om te maken. Alleen als voedsel in aanraking komt met schadelijke bacteriën kun je er ziek van worden, maar die kans is alsnog heel klein.’

Wist je dat baby’s geen honing mogen? Dit is waarom honing gevaarlijk is voor baby’s

Hoe sneller, hoe minder

Bacteriën zijn er dus altijd, maar de hoeveelheid kan behoorlijk verschil maken. Hoe sneller je eten oppakt, hoe minder bacteriën de oversteek maken, bleek uit de studies. Maar tijd is dus niet de belangrijkste factor. Je kunt beter kijken wat je hebt laten vallen, en waar. Op harde vloeren maken ziekmakers makkelijker de sprong dan van tapijt.

Ook interessant: Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

Advertentie

Hard-of-zachtregel

Als je twijfelt om iets op te eten, kun je het beste de hard-of-zachtregel volgen. ‘Droog voedsel, zoals een koekje, neemt minder snel bacteriën op dan vochtig voedsel, zoals een plakje kipfilet’, aldus Beumer.

Bron: Webmd, GezondnuBeeld: GettyImages
Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website