Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kraamwerk: ‘Hadden ze nou echt…? Nu al?’

In de rubriek Kraamwerk lees je bijzondere verhalen uit de kraamzorg. Kraamverzorgende Petra (44) zit al twintig jaar in het vak. Maar wat ze dit keer meemaakt, vindt zelfs zij absurd.

Advertentie

Lees ook: Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)?

Relaxte sfeer

Het gezin waar ik deze week kraam, ademt in alles relaxedheid uit. Het lijkt wel of het tweede kind, een jongetje, er al maanden is – iedereen is aan hem gewend en het gezin lijkt z’n draai al gevonden te hebben. Door de relaxte sfeer in huis kost het werken me weinig energie en ik geniet deze week mee van het nieuwe geluk van dit gezin.

Open-minded

‘Wij staan gewoon erg open voor wat er allemaal gebeurt,’ zegt de moeder als ik op dag vier een opmerking maak over hun ontspannen houding. ‘Zo leven wij: go with the flow.’ Dat had ik al door en ik knik. ‘We zijn open-minded,’ gaat ze door. ‘In alles.’ Ik knik weer. Hoewel ze niks vreemds zegt, voel ik me toch ineens wat ongemakkelijk. Misschien komt het door de blik in haar ogen of de toon van haar stem.

‘Ik ga even de was doen,’ zeg ik en ik loop naar boven. Als ik weer terugkom, is mijn ongemak verdwenen. De moeder zelf lijkt dat sowieso niet te hebben gevoeld. Ik heb het me vast verbeeld, denk ik, en een uurtje later sluit ik de dag af.

Heel voorzichtig

De volgende ochtend doe ik de controles bij de moeder. Ze doet een beetje lacherig als ik haar vagina controleer, die ongeschonden uit de bevalling is gekomen en er keurig uitziet. ‘Sorry als je iets vreemds ziet,’ zegt ze. ‘Het is gewoon… Nou ja, het was al negen dagen geleden. We zijn het niet gewend om zo lang droog te staan.’ Bedoelt ze nou…?

Advertentie

‘Ik hoop dat het geen kwaad kan?’ zegt ze dan. ‘We hebben heel voorzichtig gedaan.’ Ik kan het bijna niet geloven. Zo kort na de bevalling mag ze niet eens in bad, hadden ze nou echt…?

Ondergoed met kraamverband

‘Het is wel belangrijk om uit te kijken voor een infectie,’ zeg ik dan maar. ‘Je baarmoeder moet nog genezen. En hoewel de kans heel klein is, is er ook het risico op een zwangerschap.’ ‘O, maar we hebben een condoom gebruikt.’ verzekert ze me. ‘Het ging eigenlijk heel goed, ik had helemaal geen pijn.’ Ik knik wat en zeg dat ze haar ondergoed weer kan aantrekken.

Ineens komt de hele situatie me wat absurd voor: de kraamvrouw die met haar benen uit elkaar op bed ligt, kletsend over haar seksleven, terwijl haar zes dagen oude baby naast haar ligt. In mijn vak ben ik echt wel wat gewend, maar dit maak ik ook weer niet elke dag mee.

‘Ach, ik moet jou daar ook niet mee lastigvallen,’ zegt ze, terwijl ze haar onderbroek met kraamverband weer aantrekt. ‘Ik vergeet soms dat niet iedereen leeft zoals wij. Wij zijn gewoon heel vrij en open, ook over seks.’ ‘Ik merk het,’ zeg ik.

Advertentie

Lees ook: Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?

Gelukkige ouders

‘Zodra het kan, gaan we ook weer naar de parenclub.’ Ze kijkt me aan. ‘Ik weet dat daar een bepaald imago aan kleeft, maar voor ons is het dé manier om onze relatie goed te houden. Een paar jaar geleden waren we bijna uit elkaar, en toen hebben we dit ontdekt. Sindsdien gaat het geweldig tussen ons en is de sfeer in huis veel beter.’ Ze glimlacht even. ‘Uiteindelijk heeft ons hele gezin er baat bij.’

Ik denk aan de afgelopen dagen en de ontspannen, fijne vibe in het gezin en bedenk: Tja, eigenlijk heeft de vrouw gewoon gelijk: gelukkige ouders, gelukkige kinderen. Dat is het belangrijkste.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Mariëtte Middelbeek. Beeld: Duivelseiland

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.