Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Leren is leuk! 8x zintuiglijke spellen die je thuis met je kind kunt doen

Leren terwijl je speelt: leuker kun je het niet maken voor je kind. Met deze zintuiglijke spellen leert hij zichzelf én de wereld kennen. Bijkomend voordeel: je hebt er niet veel spullen voor nodig! Hier vind je 8 spel-ideeën.

Door te zien, horen, voelen, proeven en ruiken leert je kind een hele hoop. Met leuke spellen prikkel je zijn nieuwsgierigheid en stimuleer je zijn ontwikkeling op een speelse manier. Voor deze 8 zintuiglijke spellen heb je niet veel nodig – de meeste materialen heb je waarschijnlijk al in huis.

Advertentie

1. Keukenpapier en kleuren

Welke kleur hoort bij welk fruit. Met een pipetje met waterverf geeft je kind het fruit op het keukenpapier de juiste kleur. Tip: leg het keukenpapier op een bakplaat om een kliederboel op tafel te voorkomen.

2. Figuurtjes plakken

Lege keukenrollen zijn ideaal speelmateriaal. Altijd bewaren, dus. Teken verschillende vormen op de lege keukenrol, die vormen knip je dan weer uit op glitterpapier. Daag je kind uit om de juiste vormen bij elkaar te zoeken. Om zijn zintuigen extra te prikkelen kun je papier met verschillende structuren gebruiken.

3. Boerderij op een bord

Creëer op een bord met vakken een mini-boerderij. Elk boerderijdier heeft een andere ondergrond nodig. De koe houdt van gras, de gans van water en het varken van modder. Als je kind met de mini-boerderij speelt, zal hij de verschillende structuren voelen. Je kunt hem extra stimuleren door vragen te stellen: ‘Hoe voelt het? Wat voor geluid maakt het dier?’

4. Regenboogrijst

Verschillende bakjes met verschillende kleuren rijstkorrels: een simpeler én tegelijkertijd leerzaam spel is er bijna niet. Laat hem lekker spelen met de rijst door er lepeltjes bij te doen. Er is ook gekleurde rijst met een geur te koop, om ook zijn reukzintuig te stimuleren.

5. Prullenbord

Een bord met verschillende kleuren, vormen en structuren is ideaal om zijn zintuigen te stimuleren. Sommige kinderen vinden het leuk om dezelfde kleuren bij elkaar te zoeken met het tangetje. Andere kinderen willen gewoon pakken en voelen. Hier zijn ze wel even zoet mee!

6. Kralen sorteren

Een kraal pakken en neerzetten in het rondje van een verfbordje: voor ons niet zo’n opgave maar voor je kind des te meer. Met dit zintuiglijke spel stimuleer je zijn fijne motoriek.

7. Vind de vorm

Knip verschillende vormen, zoals een ster en een vierkant, uit en plak die op de onderkant van een bakje. Diezelfde vormen teken je ook op een blaadje. Strooi er vervolgens gekleurde rijstkorrels overheen en daag je kind uit om de vormen op het blaadje op de onderkant van het bakje te vinden. Met een kwast kan hij de rijstkorrels opzij vegen en de vorm ontdekken.

8. Schuim versieren

Scheerschuim vinden kinderen ontzettend interessant om mee te spelen. Al helemaal als je er kleur aan toevoegt! Met een pipetje kan hij de kleuren opzuigen en op het scheerschuim druppelen. Een soort gekleurde sneeuw!

Tip: van deze spellen steekt jouw kind ook wat op

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Instagram