Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeder deelt slimme hack om schermtijd te verminderen

'Vroeger hadden kinderen helemaal geen televisie', hoor je jezelf al voor de tiende keer op een dag zeggen. Je kind blijft zeuren om Bumba en het wordt steeds lastiger om voet bij stuk te houden. Wat nu? Deze moeder bedacht een briljante hack waarmee ze meteen van het tv-gezeur af is.

Advertentie

Het eerste waar het 2,5-jarige zoontje van de Amerikaanse moeder om vroeg nadat hij wakker was: de televisie. Het gezeur om televisie kijken, werd nog erger tijdens de lock-down. ‘Ik ergerde me er vreselijk aan dat mijn zoontje ’s ochtends al jammerde om films en kinderprogramma’s,’ schrijft ze op het forum Reddit. ‘In lock-down ging het gezeur de hele dag door. Woedeaanvallen. Smeekbedes. Ik kon er niet tegen.’ Uit pure wanhoop besloot ze om iets te proberen om het tv-gezeur hopelijk te verminderen. Tot haar grote verbazing sloeg het meteen aan.

Beeldschermtijd: Hoe lang computeren en tv-kijken?

Zo simpel, maar het werkt

‘Uit het oog, uit het hart’, luidt het gezegde. Zo moet het ook met de televisie werken, dacht de moeder. En dus hing ze gordijnen voor het beeldscherm. Sindsdien is ze van het gejammer af: als je kind de televisie niet ziet, zal hij er ook niet aan denken en erom vragen. Het enige moment dat ze de gordijnen open doet, is als ze ’s avonds zélf besluit om samen tv te kijken. De hack maakt een wereld van verschil, aldus de moeder. ‘Dit weekend wilde hij vooral naar buiten of in de tuin spelen. En toen we wel tv keken, speelde hij met zijn speelgoed in plaats van dat hij naar het beeldscherm staarde.’

Advertentie

Lees ook: Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

Nog meer tips

Andere ouders op het forum hebben de hack uitgetest en het blijkt een succes. ‘Het werkt!’, schrijft een ouder op Reddit. ‘Mijn 2-jarige verkondigde vandaag dat hij graag naar buiten wilde… om half zeven ’s ochtends. Normaal vraagt hij dan om de tv.’

Ook komen er meer tips om de schermtijd te verminderen voorbij. Een gezin heeft de huisregel dat de tv alleen aan mag als het buiten donker is, waardoor de kinderen overdag ook niet zeuren om films en programma’s. Een ander zet elke dag een digitale kookwekker met de schermtijd voor die dag. Gaat de tv aan, dan gaat de wekker aan. Het kind mag zelf bepalen hoe hij die tijd indeelt – in een keer of steeds eventjes, verdeeld over de dag – maar als de minuten op de wekker op zijn, mogen de beeldschermen niet meer aan op die dag.

Klaar met het scherm? Hier vind je het populairste speelgoed!

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Cafemom.com – Beeld: Shutterstock / Reddit.com