Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeder waarschuwt op Facebook: kijk uit met noten bij kleine kinderen

De driejarige dochter van Alma Bisschop had het wekenlang erg benauwd. Pas tijdens een kijkoperatie ontdekten artsen de oorzaak: een noot waarin ze zich een paar weken eerder had verslikt. Moeder Alma waarschuwt nu op Facebook: ‘Kijk uit met noten bij kleine kinderen.’

Advertentie

Levensbedreigende situatie

Alma’s dochter had zich tijdens een verkoudheid verslikt in een noot. De verkoudheid ging over, maar de benauwdheid bleef. Wekenlang was Alma met haar dochter in de weer om erachter te komen waardoor zij zo benauwd was. Ook de artsen in het ziekenhuis konden op meerdere röntgenfoto’s niets vinden. Pas toen de longarts besloot voor de zekerheid een kijkoperatie uit te voeren, vond hij de noot. Als een kind zich verslikt, bestaat het risico dat er een pinda of een stukje van de pinda in de longen terechtkomt, wat de aanleiding kan zijn voor een longontsteking.

Doe de arm-over-het-hoofd-test

Alma wil daarom nu alle ouders waarschuwen: ‘Laat een kind pas noten eten als het ouder is. Pas als een kind met zijn arm over zijn hoofd zijn oor kan aanraken, is hij groot genoeg om hele noten te eten. Dat heeft de kno-arts ons verteld.’ De luchtwegen zijn dan breed genoeg, waardoor het verslikken in een pinda geen levensbedreigende situatie meer is. De stelregel van artsen is vaak om kinderen jonger dan vijf jaar geen noten te laten eten. Hun tanden zijn namelijk niet sterk genoeg om de pinda’s fijn te kunnen kauwen. Als ze zich verslikken, bestaat het risico dat er een pinda (of stukjes ervan) in de longen terechtkomt. Met alle gevolgen van dien.

Het gevaarlijkst: knakworst

Niet alleen noten kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Ook fruit als druiven of cherrytomaten kan tot verstikking leiden. Snij ze altijd in vieren voordat je ze aan je kind geeft. Maar het gevaarlijkst zijn knakworsten. Die leiden het vaakst tot een dodelijke verstikking bij kinderen, omdat ze dezelfde omvang als de luchtpijp hebben, een cilindervorm hebben en je ze kunt samendrukken. Snijden dus.
Lees ook: Dit populaire kindervoedsel vormt grootste stikgevaar volgens kinderarts

Advertentie

Dit kun je doen:

Als een baby of kind zich verslikt, kan hij een blauw-paarse kleur krijgen en een onrustige ademhaling. Probeer eerst om hem te laten hoesten. Lukt dat niet, bel dan onmiddellijk 112.
EHBO-video: Dit moet je doen bij verstikking

Bron en beeld: Facebook