Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder laat kind winnen met spelletjes
door

Moet je je kind laten winnen met spelletjes?

Een spelletje spelen met je kind is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Toch sta je elke keer voor dezelfde keuze: ga je zelf voor de overwinning of laat je je kind winnen? Om de lieve vrede te bewaren kiezen de meeste ouders vaak voor het laatste, maar is dit wel zo slim?

Advertentie

Onderwijspsycholoog Lyn Fry vindt van niet. Aan het Engelse tijdschrift Mirror legt ze uit waarom. Haar voornaamste reden? ‘Het echte leven werkt ook niet zo.’

Tip: Van deze spelletjes word je zo fanatiek dat je je kind echt niet altijd wil laten winnen!

Omgaan met tegenslagen

Fry vindt het vooral een slecht idee om kinderen áltijd te laten winnen, terwijl ze dat eigenlijk niet verdiend hebben. ‘Als een kind altijd maar ”wint”, leert hij niet omgaan met verlies. Een ouder moet zijn kind juist klaarstomen om een gesocialiseerde volwassene te worden, en hem leren hoe hij moet omgaan met tegenslagen.’

Controle

Je kind altijd laten winnen is volgens Fry niet alleen slecht voor hemzelf, maar ook voor de relatie die je met hem hebt. ‘Een kind moet een ouder zien als iemand die de controle heeft. Als kinderen denken dat zíj de controle hebben, kan het zijn dat ze uiteindelijk opgroeien tot angstige mensen. Ze moeten juist weten dat een ouder kan inspringen en sterk kan zijn wanneer dat nodig is.’

Advertentie

Terechte overwinning

Een terechte overwinning is natuurlijk een ander verhaal. Als je kind eerlijk heeft gewonnen is dat alleen maar goed. Maar, zo stelt Fry, een kind weet echt wel wanneer hij níet terecht heeft gewonnen. En het probleem is: ze zullen geen trots voelen als ze weten dat je een toneelstukje hebt opgevoerd.

Lees ook: Zo leer je je kind om te gaan met teleurstellingen

Handige tips

Volgens Fry is het de taak van ouders om hun kinderen een aantal maatschappelijke regels mee te geven. Eén van die regels is hoe je omgaat met winst en verlies. Maar hoe kun je ze dit nu het beste leren? Fry geeft een aantal tips.

1. Kies verstandig

Het is belangrijk dat je een spelletje speelt dat bij de leeftijd van je kind past. Het spel moet niet te hoog gegrepen zijn, maar ook weer niet te laag. Kies een spel uit waarbij je kind een kans heeft om te winnen. Heeft hij bijvoorbeeld een uitstekend geheugen? Dan is kwartet een goede optie. Kijk hier voor een overzicht van spelletjes die passen bij de leeftijd van je kind.

2. Laat je kind zowel winnen als verliezen

Volgens Fry raken kinderen al snel verveeld als ze de eerste paar rondjes van een spel verliezen. Ze raadt ouders daarom aan om kinderen eerst een keer te laten winnen, om ze vervolgens op een eerlijke manier te verslaan. Zo leren kinderen hoe het is om te winnen én te verliezen.

Advertentie

3. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Daarom is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Heb je verloren? Zeg dan iets als ‘Ah, wat jammer. Ik zal de volgende keer beter mijn best moeten doen.’ Hiermee laat je zien dat je het weliswaar jammer vindt dat je hebt verloren, maar dat het niet het einde van de wereld is.

MEER LEZEN?

Bron: Mirror.co.uk – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu