Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: '65% van alle kinderen draagt te kleine schoenen'

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de kinderen op te kleine schoenen rondloopt. Ouders meten de schoenmaat van hun kind op de verkeerde manier en kopen daardoor niet de juiste schoenen.

Advertentie

Onderzoek

Voor het onderzoek van informatieplatform BlitzResults werden 2109 ouders gevraagd naar de voetlengte en de schoenmaat van hun kind. Daarna werden de voeten van het kind op de juiste manier opgemeten. Daaruit bleek dat 65% van de kinderen op dat moment te kleine schoenen droeg. Bijna de helft van de kinderen droeg één maat te kleine schoenen en 18% liep op schoenen die zelfs twee maten te klein waren. Slechts een derde van de kinderen droeg de juiste schoenmaat en één op de tien kinderen had schoenen met ‘ruimte om te groeien’.

Meer lezen: Waar moet je op letten bij de aanschaf van de eerste babyschoentjes 

De juiste schoenmaat kiezen

Maar hoe weet je nu welke schoenmaat jouw kind heeft? Deze vier tips kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste maat:

  • Meet de langste voet op. Het komt bijna nooit voor dat beide voeten even groot zijn. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van schoenen de langste voet op te meten. Tip! Een handig meetsysteem om de voeten van je kind op te meten bestel je direct via deze link.
  • Vertrouw niet blindelings op de schoenmaten die fabrikanten hanteren. Er is geen verplichte industriestandaard voor schoenmaten, dus ze kunnen per merk verschillen. Laat je kind de schoenen daarom goed passen en ga er niet zomaar van uit dat ‘zijn maat’ altijd past.
  • Geef de voeten de ruimte. De meeste ouders weten wel dat voeten wat ruimte over moeten hebben in de schoen, maar vaak wordt onderschat hoeveel ruimte dat moet zijn. Zorg dat er minstens één centimeter over is. Zo kan je kind de schoenen goed inlopen.
  • Meet de voeten van je kind elke twee maanden op. Kinderen geven het meestal zelf niet aan wanneer hun schoenen te klein zijn. Meet daarom de voeten van je kind regelmatig op.

Lees ook: Wat is beter: veters of klittenband?

Zo moet het niet

Deze vier trucs om te checken of schoenen (nog) passen zijn níet betrouwbaar, maar worden helaas nog door veel ouders toegepast:

Advertentie
  • De schoenzool tegen de voet houden. Deze truc is onbetrouwbaar, omdat de lengte van de binnenkant van de schoen niet van buitenaf kan worden ingeschat. Door de voering, naden en het voetbed is de schoen binnenin vaak veel kleiner dan je zou denken.
  • De duimtest. Hierbij druk je met je duim op de neus van de schoen, om te kijken hoeveel ruimte de tenen hebben. Deze truc is onbetrouwbaar omdat kinderen vaak in een reflex hun tenen intrekken. Zo lijkt het alsof er genoeg ruimte is, terwijl dit waarschijnlijk niet klopt.
  • Hetzelfde geldt voor de hieltest, waarbij je je duim tussen de hiel en de achterkant van de schoen steekt. Kinderen duwen hun voeten dan vaak naar voren, waardoor de tenen in de knel raken.
  • Aan je kind vragen hoe de schoen voelt. Kinderen kunnen niet goed inschatten of een schoen goed past. Vaak zijn de zenuwen in de kindervoet nog niet goed ontwikkeld, waardoor ze zich minder bewust zijn van knelling en pijn.

Bron: BlitzResults.com