Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Knuffelen stimuleert hersenontwikkeling baby’

Knuffelen is niet alleen heel fijn. Het maakt ook gelukkig, het is goed voor de gezondheid en het helpt nóg beter te communiceren. Uit nieuw onderzoek blijkt bovendien dat het bij pasgeboren baby’s de hersenontwikkeling stimuleert.

Knuffelen

Het onderzoek laat zien dat fysieke affectie in de babyfase nog belangrijker is dan we al dachten. Hoe meer een baby liefdevol wordt aangeraakt, zoals bij huid-op-huidcontact met de ouders, hoe beter de hersenen leren reageren op aanraking. Dat zeggen wetenschappers van de Nationwide Children’s Hospital in Ohio.

Advertentie

Sterkere hersenactiviteit

Aan het onderzoek deden 125 baby’s mee, zowel te vroeg geboren als voldragen baby’s. Tijdens de studie werd de hersenactiviteit gemeten bij aanraking. Te vroeg geboren baby’s bleken minder sterk op affectie te reageren dan voldragen baby’s. Maar hoe meer baby’s werden geknuffeld door hun ouders of ziekenhuispersoneel, hoe sterker hun brein ging reageren op aanraking.

Volgens dokter Nathalie Maitre, die betrokken was bij het onderzoek, is dit een belangrijke uitkomst. Het laat zien dat zoiets simpels als lichamelijk contact een groot verschil kan maken in hoe de hersenen zich ontwikkelen. Affectie is dus van essentieel belang voor de ontwikkeling van een baby.

Bron: ScienceDaily – Beeld: Shutterstock