Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
veilig traphekje

Onderzoek: meeste ouders niet genoeg bewust van risico's in huis

De meeste ouders zijn zich niet genoeg bewust van de gevaren van bijvoorbeeld rondslingerende vaatwastabletten of een ontbrekend traphekje. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Ouders van Nu en VeiligheidNL naar de meest onveilige situaties in huishoudens met jonge kinderen.

Advertentie

In samenwerking met VeiligheidNL deed Ouders van Nu onderzoek via Instagram naar de meest onveilige situaties in huishoudens met jonge kinderen. Bijna 2.500 ouders deden mee. ‘Er valt nog veel winst te behalen om ernstige letsels bij kleine kinderen te voorkomen’, zegt Mieke Cotterink, expert veiligheid bij VeiligheidNL. Zo blijkt uit het onderzoek dat zestig procent van de ouders geen traphekje boven- én onderaan de trap heeft. Terwijl een val van de trap de belangrijkste oorzaak is van ernstig letsel bij kinderen.

Zie ook: Baby en veiligheid: het eerste jaar

Kruipend kind kan trap al op

Een deel van de ouders (33 procent) gaf aan alleen een traphekje bovenaan de trap te hebben. Maar dat is niet genoeg. Cotterink: ‘Vaak gaat het juist mis als een kind op een onbewaakt moment stiekem de trap op klimt en dan naar beneden valt. Ook een kind dat kruipt, kan al de trap opklimmen.’

Vaatwastabletten zonder slot bewaard

Opvallend is ook dat bij 41 procent van de ondervraagden de vaatwastabletten in een la zonder slot worden bewaard. Cotterink: ‘Schokkend, als je weet dat jaarlijks 1.000 kinderen door vergiftiging op de eerste hulp belanden.’ Als een kind een vaatwastablet inslikt, kan de keelholte opzwellen waardoor het kind moeite kan krijgen met ademhalen. Ook kan een stukje van de tablet blijven steken in de slokdarm, waardoor brandwonden ontstaan.

Advertentie

Gat in slokdarm door batterij

Een ander risico vormen batterijen. Tien procent van de ouders is wel eens verrast door zijn of haar kind omdat hij of zij (knoopcel)batterijen te pakken had. Uit de muntvormige batterijen kan een bijtend zuur lekken dat binnen korte tijd een gat kan branden in de slokdarm. Jonge kinderen kunnen ernstig gehandicapt raken of zelfs overlijden door het inslikken van een knoopcelbatterij.

Zie ook: Denises peuter at een lithiumbatterij

Op je knieën door het huis

VeiligheidNL adviseert ouders altijd om hun eigen huis door de ogen van hun kind te bekijken, dus op kniehoogte. Slechts 1 op de 3 ouders doet dit, blijkt uit het onderzoek. Cotterink: ‘Wij vragen ouders toch stil te staan bij de ontdekkingsdrang en inventiviteit van hun kind. Voorkomen is beter dan genezen.’

Lees ook: Hoe veilig is jouw huis? Doe de test op VeiligheidNL

Ouders van Nu product – Zwangerbox & Babycadeau

Ouders van Nu

Zwangerbox & Babycadeau

GRATIS
Vraag aan