Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Meekijken gezin

'Ons schema is elke dag vrij strak, dat vinden we prettig'

In de rubriek Door de Week kijken we een week mee met een gezin. Deze keer vertelt Bart (40) uit Amsterdam over zijn gezinsleven met vriendin Marijke (39) en hun kinderen Boet (4) en Riv (2). Hoe combineert hij dat met hun eigen bedrijf?

Advertentie

Maandag

‘Oliebollendag! Eerst ruimen Riv (2) en ik de boodschappen even op – Picnic levert om half negen een voorraad af voor de hele week. Daarna springen we op de fiets naar peuterzwemmen. We zwemmen drie kwartier, daarna gaan we douchen, aankleden en brood halen. Bij onze bakker in Amsterdam-Noord eten we twee oliebollen, dat is ons vaste maandagochtend-ritueel.

Rond half twaalf zijn we weer thuis en eten we een broodje. Na de lunch ga ik met Riv naar beneden – we hebben een waterwoning en slapen onder water. Als hij op bed ligt, kan ik twee uurtjes werken.

Samen met mijn vriendin Marijke (39) run ik I’m a Foodie: een online platform waar diëtisten en voedingswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding. Als zij op ons kantoor is, ben ik bij de kinderen en andersom. Vandaag lost ze me om drie uur thuis af, nadat ze Boet van school heeft gehaald. Terwijl Riv de slaap nog uit zijn ogen wrijft, spring ik op de fiets om nog even te knallen op kantoor.

Dinsdag

Ik word wakker van gefluister op de gedeelde kamer van de jongens: “Riv! Riv! Slaap je nog?” “Ssst Boet, stil! Het schaap is nog geel.” Een paar weken geleden hebben we ze een slaapwekker gegeven. En – wonder boven wonder – dat werkt! Zodra Sazou het Schaap om kwart voor zeven groen kleurt, springen ze op en komen ze naar ons.

Advertentie

Boet is zindelijk en gaat eerst even plassen voordat hij bij ons in bed springt, Riv draagt een luier en duikt er meteen bij. Terwijl ik de jongens een stukje voorlees uit Boer Boris en ze in hun kleren hijs, maakt Marijke boven het ontbijt klaar: we hebben een grote variëteit aan opties.

Vandaag staat kwark met zelfgemaakte granola en banaan op het menu. We eten met z’n vieren en daarna spelen de kinderen nog een kwartiertje. Stipt om vijf over acht maken we de jongens klaar om ze naar school en de opvang te brengen. Ons schema is elke dag vrij strak, dat vinden Marijke en ik allebei prettig.

Woensdag

Marijke en ik werken de hele dag samen op kantoor, want Riv is bij de kinderopvang en Boet naar school en de bso. Het is een bewuste keuze dat ze daar maar twee keer per week naartoe gaan. We hebben zelf gekozen voor kinderen, dus we willen ze niet vier dagen per week wegstoppen. Ze hebben het er hartstikke fijn hoor, maar zo voelt het voor ons toch een beetje.

We halen ze om vijf uur op en thuis mogen ze nog even een half uur chillen voor de tv met een bakje paprika, komkommer en tomaat. Ze zijn allebei moe en hangerig, dus ik maak een snelle pasta met een restje homemade groentesaus dat over is van gisteren.

Advertentie

Vaak koken we voor een paar dagen tegelijk, zodat we ’s avonds niet lang meer in de keuken hoeven te staan. Veel trek hebben de jongens niet, maar dat vind ik niet erg. De rauwkost is tijdens het kijken van hun favoriete filmpjes ongemerkt opgegaan, dus ze hebben hun groente al binnen.

Donderdag

Marijke is thuis met Riv, ik werk tot drie uur op kantoor en haal Boet uit school zodat Marijke kan werken. Ik geef Boet een glaasje water of melk en iets van fruit, net waar hij zin in heeft. Er belt een buurmeisje aan of ze mag komen spelen. Dat vinden Boet en Riv allebei gezellig.

De jongens kunnen het over het algemeen goed met elkaar vinden. Boet is heel lief voor Riv en betrekt hem overal bij, ook al schelen ze anderhalf jaar. Ik eet samen met de jongens, Marijke komt binnen, terwijl ik de vaatwasser sta in te ruimen.

Om kwart voor zeven begint het avondritueel: pyjama’s aandoen, naar de wc, een schone luier, tandenpoetsen en een boekje lezen. Om kwart over zeven plof ik naast Boet in z’n grote bed om de dag samen door te nemen. Na een kwartier wisselen Marijke en ik van positie: ik ga nog even bij Riv zitten, zij bij Boet. En dan gaat het licht uit.

Vrijdag

Ik twijfel of ik twee uurtjes naar kantoor zal gaan, er is nog genoeg te doen. Maar dit is de enige doordeweekse dag dat we samen vrij zijn, dus ik besluit om lekker thuis te blijven. Ik breng Boet naar school en drink rustig koffie met Marijke.

Daarna struinen we met Riv op de markt langs onze vaste adresjes: de bakker, de notenkraam. Met een peuter op pad duurt alles wat langer, dus de ochtend vliegt voorbij. Om half één haal ik Boet op en lunchen we met z’n vieren. Riv begint zonder gesputter aan zijn middagslaapje en Boet is ook moe van de week, dus hij kijkt op de bank een filmpje.

Na twee uurtjes relaxen zijn ze allebei weer helemaal fit en opgeladen, dus ik neem ze mee naar een speelparadijs. Niet per se mijn favoriete plek op aarde, maar de kinderen vinden het prachtig. ’s Avonds gaat Marijke met een vriendin naar de bioscoop, ik blijf thuis en wissel het lezen van een boek af met het kijken naar een serie.

Zaterdag

Pannenkoeken- en pyjamadag. De kinderen lopen om kwart voor zeven zelf naar boven. Gisteravond hebben we de iPad al klaargelegd, waar we ze tot een uur of acht op laten rommelen. Dan kunnen wij nog even uitslapen en hebben we allemaal een prettige start van de dag. Ik bak pannenkoeken, dat doe ik elke zaterdagochtend. Daarna is het gezicht wassen en aankleden.

We zijn net klaar als de bel gaat: opa en oma komen koffiedrinken. Ze blijven totdat het tijd is voor het middagslaapje van Riv. Terwijl hij slaapt, gaan Boet en ik even naar buiten om te steppen en fietsen. Aan het einde van de middag hebben we een verjaardag van vrienden. Zij hebben ook jonge kinderen, dus we hebben geen omkijken naar de jongens.

Rond half acht zijn we klaar met eten, borrelen en kletsen en gaan we op huis aan. De jongens liggen net wat later op bed dan normaal, maar dat is geen probleem.

Zondag

Het zou fijn zijn als de kinderen langer zouden slapen als ze de avond ervoor laat naar bed zijn gegaan, maar dat is helaas zelden het geval. Ze staan om kwart voor zeven al op ons bed te springen – allebei lekker uitgelaten.

Tijdens het ontbijt gaat er in alle drukte een bakje yoghurt om, half over Boet heen. Het zit zelfs in zijn haar, dus ik besluit hem toch maar even onder de douche te zetten. Meestal doen we dat alleen op dinsdag en vrijdag.

We proberen de rest van de dag een beetje rustig te houden, want doordeweeks is het al druk genoeg. Even buiten steppen, een wandelingetje maken, met de racebaan spelen. Om drie uur zwaai  ik ze gedag omdat ik een baristaworkshop heb met vrienden.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Fleur Baxmeier, Beeld: Privé

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu