
Opmerkelijk: dit is de reden dat vrouwen tegenwoordig vaak liggend bevallen
Het is een bekend plaatje uit de film: een vrouw die aan het persen is terwijl ze op haar rug ligt met de knieën opgetrokken. En ook in real life worden de meeste baby's geboren terwijl hun moeder in bed ligt. Best gek, want dit echt niet de meest natuurlijke en logische positie is om in te bevallen. En de legendes die uitleggen waarom dit zo is, zijn nog veel gekker.
Op zich is er niets mis mee om liggend te bevallen als je dit prettig vindt. Als je je benen namelijk naar je toetrekt en je hoofd omhoog houdt, kun je zo goed kracht zetten. Ook voor artsen en verloskundigen is dit een prettige houding: ze kunnen namelijk op deze manier zien wat er gebeurt en ze staan er goed voor als er bijvoorbeeld geknipt moet worden. Bovendien kun je zo ook even uitrusten tussen de weeën door. Toch is dit niet de meest natuurlijke manier is om te bevallen. Als je ligt, wordt je bekken iets smaller en krijg je geen hulp van de zwaartekracht. Gehurkt of zittend op een baarkruk bevallen is dus eigenlijk veel logischer.
Ook een optie: Bevallen op de baarkruk: hoe werkt het?
Waarom zijn we massaal gaan liggen?
Als in hurkhouding bevallen zo natuurlijk en logisch is, waarom bevallen de meeste vrouwen dan liggend? Een van de redenen is dat een vrouw die aan het bevallen is na sommige medische interventies, zoals het opwekken van de bevalling, aangesloten zijn aan de hartbewaking of na een ruggenprik, in bed moet liggen. Maar de legendes die erover bestaan zijn veel interessanter en behoorlijk opmerkelijk. Al moet je ze wel met een korrel zout nemen…
Tip: Wil je jezelf goed voorbereiden op de bevalling? Lees het boek ‘Positief over bevallen’
Koninklijke trend
Een theorie is dat koning Lodewijk XIV van Frankrijk gefascineerd was door geboortes. Wat misschien verklaard waarom hij achttien (!) kinderen had. Hij liet de moeders van zijn kinderen liggend bevallen zodat de toeschouwers alles tot in detail te volgen. Omdat mensen graag koninklijke trends kopiëren, gingen ook andere vrouwen ‘op koninklijke wijze’, dus liggend, te bevallen. Zo werd dit tegen het einde van de zeventiende eeuw gebruikelijk in Frankrijk en later ook in andere landen.
Beroepsgeheim
Een andere bijzondere uitleg waarom vrouwen liggend zijn gaan bevallen draait om een ondernemend vader-zoon-duo in de verloskunde, De Chamberlens. In het begin van de zeventiende eeuw ontwikkelden zij een verlostang om de geboorte te bespoedigen, die ze decennialang als geheim hielden. Door de vrouwen te laten liggen en zelfs blinddoeken konden ze hun lucratieve gereedschap een mysterie houden. Of dit verhaal waar is, wie zal het zeggen. Gelukkig is dat blinddoeken in elk geval geen trend geworden.
Van zwangere vrouw naar patiënt
Een laatste verklaring is een stuk logischer. Lang geleden vonden bevallingen altijd thuis plaats en werden ze begeleid door vroedvrouwen (de tegenwoordige verloskundigen). Er kwam alleen een arts aan te pas in noodgevallen. Sinds de medische zorg is verbeterd, geboortes grotendeels plaatsvinden in het ziekenhuis en bevallingen vaker worden begeleid door een gynaecoloog, is liggend bevallen de norm geworden. Zo kunnen verloskundigen en artsen beter zien wat er gebeurt tijdens het persen en er makkelijker bij als er bijvoorbeeld een verlostang of vacuümpomp moet worden gebruikt.
Lees ook: Bevallen met een tangverlossing
Is liggend bevallen veilig?
Nog veel belangrijker dan de vraag waar de liggende houding vandaan komt, is de vraag of deze houding de veiligste bevalhouding is. Er is tot nu toe eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs dat de liggende bevalhouding minder veilig is dan andere houdingen. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat vrouwen zonder ruggenprik worden aangemoedigd om een geboortehouding naar keuze aan te nemen – inclusief rechtopstaande houdingen.
Bevalhoudingen
Of het nu het resultaat is van moderne medische interventies, koninklijke nieuwsgierigheid of gewetenloze zakelijke praktijken: het is duidelijk dat vrouwen door allerlei randzaken op een gegeven moment liggend zijn gaan bevallen. Maar het hoeft zolang er geen medische reden voor is dus niet. Beval in een houding die voor jou het prettigst is. Welke dat is, daar kom je vanzelf achter als het zover. Check hier de voor- en nadelen van de verschillende bevalhoudingen.
Bron: Pregnant Chicken – beeld: Shutterstock