Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Peuter met een driftbui? Met deze simpele methode krijg jij je kind weer stil

Wanneer je kind het uit het niets op een schreeuwen zet, wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk stil krijgen. Maar laat je niet afleiden door die afkeurende blikken in de supermarkt. Focus je op je kind, die met deze handige truc zo weer stil is.

Een uitbarsting van je peuter in het openbaar, elke ouder hoopt dat het hem zo vaak mogelijk bespaard blijft. Het is makkelijk om op dat moment je geduld te verliezen of toe te geven aan de neiging om je hand voor je kinds mond te leggen. Maar dat is volgens Dr. Wendela Whitcomb Marsh, gecertificeerd gedragsanalist, niet de beste manier om je schreeuwende kind stil te krijgen. ‘Daarmee geef je de boodschap af dat je kind niet in staat is om zelf stil te worden,’ zegt ze. ‘Bovendien geef je het voorbeeld aan je kind dat het oké is om op fysieke wijze je wil op te leggen.’ Ze meegeven aan ouders dat ze niet gek moeten opkijken als hun kind dit gedrag bij andere kinderen zal kopiëren.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn 13 hilarische aanleidingen voor driftbuien bij kinderen

The Four S-methode

Hoe je je kind dan wel stil moet krijgen? Daar heeft Dr. Marsh wel een idee over. Haar advies is om gebruik te maken van The Four S-methode: Stop, Squat, Shhhh en Sing.

 1. Stop
  Stop met wat je op dat moment aan het doen bent en richt je aandacht op je kind. Schreeuwt hij uit enthousiasme? Boosheid? Heeft hij honger? Of pijn?
 2. Squat
  Breng jezelf in de positie dat je je kind in de ogen kunt aankijken. Hierdoor voelt hij zich gewaardeerd, maar kan jij de situatie ook beter inschatten.
 3. Shhhh
  Praat rustig en met een zachte fluisterstem tegen je kind. Hiermee geef je het goede voorbeeld, maar het dwingt je kind ook te kalmeren als hij wil verstaan wat je zegt.
 4. Sing
  Als je kind ontroostbaar blijft, probeer dan een liedje voor hem te zingen. Een vertrouwd liedje kalmeert.

Tip: Ontdek op een rustig moment van welk liedje je kind vrolijk wordt

Het is een methode die overal kan worden toegepast zegt Dr. Marsh. ‘Maar als je op een plek bent waar je even van kunt weglopen, zoals op een feest of in de film doe dat dan. Lukt dat niet, omdat je in bijvoorbeeld een vliegtuig zit, probeer dan langzaam en rustig te bewegen. Zodat je kind zich getroost en geliefd voelt.’

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock