Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ruzie maken waar je kind bij is: 6 belangrijke tips

Elke relatie kent ups en downs en af en toe ruziemaken is heel normaal en zelfs gezond. Maar ligt er een baby in de box of loopt er een kind rond, dan is het goed om even bij deze punten stil te staan als je je partner eens flink de waarheid wilt vertellen of - hopelijk tijdelijk - niet kunt luchten of zien.

Advertentie
 1. Niet schreeuwen

  Je kunt nog zo boos zijn, maar schreeuwen is echt een no-go met een kind in de buurt. Niet alleen kan je kind bang of verdrietig worden als zijn ouders op een heftige manier ruzie maken, maar het is ook nog eens een slecht voorbeeld. Zelf heb je er trouwens ook niets aan: het lucht misschien op, maar dat is maar van korte duur. Leg daarom liever rustig en duidelijk aan je partner uit wat jou zo dwarszit en wat volgens jou de oplossing is. Op die manier is ruzie maken is zelfs goed voor je kind. Hij leert zo dat het hebben van ruzie helemaal niet erg is, zolang het op een rustige manier wordt opgelost en het natuurlijk niet te vaak gebeurt.

  Lees meer: Over deze 5 dingen ruziën kersverse ouders het meest

 2. Niet schelden

  Ben je kwaad op je partner? Wat je ook van hem denkt, slik alle lelijke woorden in. Want je snapt: ook schelden is nou niet bepaald het goede voorbeeld geven.

 3. Doe niet alsof er niets is gebeurd

  Als je kinderen een ruzie tussen jou en je partner meemaken of jullie relatie loopt even niet lekker, doe dan niet of er niets aan de hand is. Kinderen zijn niet gek: ze voelen spanningen feilloos aan. Vertel je kind dat jullie ruzie hebben of elkaar even niet zo lief vinden, maar dat jullie aan een oplossing werken. Leg ook uit dat het niets met je kind te maken heeft, want hij kan zich door zo’n ruzie onzeker voelen of zelfs denken dat hij er schuldig aan is.

  Advertentie
 4. Maak het weer goed

  Ruziemaken komt in de beste gezinnen voor en is niet per se slecht, zolang je kind maar ziet dat jullie het ook weer goedmaken. Net zoals je kind dat moet doen als hij ruzie heeft gehad met zijn broertje of zusje of een vriendje. Dus zeg in het bijzijn van je kind sorry tegen elkaar of geef elkaar een knuffel en een kus. Was de ruzie best heftig en voel je je schuldig naar je kind? Zeg hem dat het je spijt dat hij jullie geruzie heeft moeten horen en dat jullie er alles aan doen om te voorkomen dat het weer gebeurt.

  Lees ook: Ruzie tussen kinderen, 5 tips om het op te lossen

 5. Haal geen oude koeien uit de sloot

  Is alles weer vergeven en vergeten? Ga dan later geen oude koeien meer uit de sloot halen. En irriteer je je aan iets dat je partner (niet) doet? Vraag je dan af of het echt nodig is om er ruzie over te maken en tel desnoods even tot tien. En bedenk dat jij ook niet altijd alles perfect doet. Toch?

  Lees ook: 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

 6. Time-out

  Zeker als je kinderen hebt, ga je liever niet (tijdelijk) uit elkaar. Toch kan dit best een goede oplossing zijn als de relatie langere tijd niet goed loopt of er een conflict is waar jullie niet uitkomen. Want als er continu een gespannen sfeer hangt, kan je kind hier ongelukkig en onzeker van worden. Als je denk dat een tijdelijke break up voor jouw relatie het beste is, bespreek dit dan met elkaar. Uiteraard niet waar de kinderen bij zijn. Soms is een time-out van een dag al genoeg om tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat jullie langer nodig hebben. Zijn jullie eruit hoe jullie het gaan aanpakken, bespreek het dan op een rustig moment met je kind.

  Lees ook: Scheiden, dit zeg je tegen je kind

  Bron: Uk.momtastic, Beeld: Shutterstock

  Advertentie