Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
postnatale depressie mannen
door

Somber, prikkelbaar en géén roze wolk: waarom een postnatale depressie bij mannen nog onbekend is

Je baby is net geboren, maar je kunt nergens van genieten. Sombere gevoelens voeren de boventoon. Dat die roze wolk heel ver weg kan zijn, wordt inmiddels bij vrouwen wel (h)erkend. Maar wist je dat ook mannen kunnen worstelen met een postnatale depressie?

Advertentie

De babytijd is voor de meeste ouders behalve heel leuk ook een periode van enorm wennen, een nieuw ritme vinden, je nieuwe rol ontdekken en elkaar anders leren kennen. Dat kan ook allemaal te veel worden. Zo veel, dat de blijdschap nergens te bekennen is en je voornamelijk depressieve gevoelens hebt. Bij vrouwen is er aandacht voor postnatale depressies, maar bij mannen is dit nog vrij onbekend. Terwijl ongeveer een op de tien mannen worstelt met een depressie na de geboorte van zijn kind.

Meer lezen: Moeder én doodmoe? Grote kans dat je lijdt aan postnatale depletie

Postnatale depressie uit zich bij mannen anders

Hoewel de gezondheidszorg dezelfde signalen voor een post-partumdepressie bij mannen hanteert als bij vrouwen, uit de depressie zich bij mannen vaak anders. Vaders hebben vaker last van boosheid, frustratie, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Mannen relativeren negatieve gevoelens ook vaker of onderdrukken ze door te vluchten in werk of andere activiteiten, zoals extreem veel sporten, te veel drinken of drugs.

Eerdere depressie is belangrijke voorspeller

Het valt niet te voorspellen welke mannen last kunnen krijgen van een postnatale depressie, maar er zijn wel triggers. Mannen die eerder een depressie hebben gehad, lijken meer kans te hebben op een postnatale depressie. Maar ook als de moeder een depressie heeft, loopt de man risico, omdat ze elkaar negatief stimuleren.

Advertentie

Mannen praten nauwelijks over sombere gevoelens

Dat een postnatale depressie bij vaders nog niet zo bekend is, komt onder meer doordat zo’n 83 procent van de vaders er niet over praat als hun nieuwe leven met een baby ze zwaar valt. Dat blijkt uit onderzoek. Ze melden zich niet of nauwelijks bij hulpverleners. Vrouw en kind staan traditioneel gezien centraal bij een zwangerschap, de bevalling en de periode daarna waardoor er minder aandacht is voor het welzijn van de vader. Het gevolg: hij cijfert zich weg en komt niet toe aan zijn eigen gevoelens.

Piek ligt op half jaar na bevalling

Dat maakt ook dat een postnatale depressie bij mannen later tot uiting komt. Waar een postnatale depressie zich bij vrouwen uiterlijk binnen vier maanden ontwikkelt, is er een piek in postnatale depressies bij mannen rond een half jaar na de geboorte: dan is de vrouw over het algemeen weer hersteld en komt de man toe aan zijn eigen verwerking. Het belangrijkst is om niet lang rond te lopen met sombere gevoelens, daar is de eerste tijd met je kind veel te kostbaar voor.

Lees ook: Zo ga je als partner om met een postnatale depressie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Nemokennislink – Beeld: Getty Images

Advertentie
Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu