Op de brede borst van haar vader Deniz, lijkt de pasgeboren Milagros nóg kleiner. Na 30 weken zwangerschap kwamen zij en haar tweelingbroer Joe vorige week maandag ter wereld in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Een voldragen zwangerschap duurt 40 weken, maar omdat moeder leed aan zwangerschapsvergiftiging is de tweeling eerder gehaald.
'Milagros betekent wondertje. De afgelopen weken waren zwaar en stressvol. Maar als ik hier met mijn baby's buidel, glijdt alle ellende van me af. Ik ben de gelukkigste papa van de wereld', glundert Deniz.
Overgang minder groot
Zulk geluk illustreert voor kinderarts–neonatoloog Florian Cassel precies waarom buidelen zo belangrijk is. Niet alleen voor kleintjes, zoals Joe en Milagros die op de intensive care neonatologie liggen, maar óók direct na de bevalling.
'Wanneer een baby wordt geboren na een voldragen zwangerschap, wordt het kind direct bij de ouder op de borst gelegd. De transitie van de baarmoeder naar de buitenwereld is dan minder groot', legt Cassel uit.
In het beste geval reden we dan even langs moeder, zodat zij haar kind kon zien
Florian Cassel
Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat direct huid-op-huidcontact veel voordelen biedt. 'Het stimuleert de ademhaling, en zorgt voor een betere temperatuurregulatie: de beste warmtebron is de ouder', benadrukt Cassel.
Daarnaast zorgt het voor minder kans op infecties en een betere hechting tussen ouder en kind. Voor ouders verlaagt het de kans op een postnatale depressie of PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) wanneer de zwangerschap of bevalling zwaar zijn geweest. Tot slot komt de borstvoeding beter op gang.
Lees ook: De afdeling neonatologie: dit kun je verwachten
Veel baby's moesten warmte van ouders missen
Een hele rits bewezen voordelen, dus. Maar als een kind te vroeg wordt geboren of lijdt aan een aangeboren afwijking, is er vaak veel hulp nodig om de ademhaling op gang te brengen.
'Tot voor kort stabiliseerden we de baby eerst op de opvangtafel, zorgden we voor beademing en een infuus om het kind dan in een couveuse naar de ic te brengen. In het beste geval reden we dan even langs moeder, zodat zij haar kind kon zien', verzucht Cassel. Zo misten veel kwetsbare baby's wat ze misschien wel het hardst nodig hebben: de warmte van hun ouders.
Dat moest anders
Zo werd er in 2023 van de 126 baby's op de ic maar met slechts 6 baby's direct na de geboorte gebuideld. Dat moest anders, zo vond Cassel. Hij wijdde in 2023 zelfs zijn masterthesis aan een onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg op het gebied van buidelen.
In de jaren die volgden, maakte hij zich hard voor een betere samenwerking tussen de verloskundigen, anesthesisten en neonatologen. Daarnaast zijn er verrijdbare couveuses en speciale transportmodules aangeschaft. Op die modules staan onder andere een monitor, een beademingsapparaat en infuuspompen.
Lees ook: Alles over vroeggeboorte en een (extreem) premature baby
Aangesloten blijven
Het grote voordeel is dat de kwetsbare baby's zo ook wanneer ze heerlijk op de borst liggen, aangesloten blijven op de benodigde apparatuur.
Die aanpassingen hebben effect: in de afgelopen twee maanden heeft twee derde van de baby's die op de ic werden opgenomen daarvoor al gebuideld. 'We streven naar 80 procent. Het liefst zou je álle kinderen direct laten buidelen, maar er zijn altijd gevallen waarbij de situatie zo urgent is dat het niet haalbaar is', legt Cassel uit.
Mooi compliment
Zijn voortdurende inzet wordt opgemerkt. Zo nam hij onlangs de Kangaroo Care Award in ontvangst van stichting Strong Babies. 'Het is een mooi compliment, maar nog belangrijker: het zorgt voor extra aandacht voor buidelen.'
Omdat het Sophia Kinderziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland is waar ook de kleinste en meest kwetsbare kinderen meteen kunnen buidelen, wil Cassel zijn kennis graag delen. 'Het is de bedoeling dat straks zoveel mogelijk baby's in Nederland direct kunnen buidelen. Daar blijf ik me voor inzetten.'