Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: je kind alleen thuislaten is onverantwoord, ook heel eventjes

Wat doe je als je baby ligt te slapen en je oudste moet worden opgehaald? Of als je even snel naar de winkel moet en geen tijd (en zin) hebt om je kleuter op sleeptouw te nemen? Laat je je kind alleen thuis of is dat een absolute no-go? En wanneer is een kind oud genoeg om een paar uur alleen thuis te blijven?

Advertentie

Even snel je kind van school halen terwijl je baby lekker ligt te slapen, een klein rondje wandelen met de hond terwijl je kind op de bank televisiekijkt of een hapje eten in het hotel-restaurant terwijl je je slapende kinderen in de gaten houdt via de babyfoon.  Waar de ene ouder zijn kind zo nu en dan best een paar minuten alleen thuis durft te laten, moet de andere ouder er niet aan denken. In die paar luttele minuten kan er namelijk veel gebeuren.

Overleden bij woningbrand

In België overleden dit jaar nog twee jongetjes van 4 en 2,5 jaar bij een woningbrand. Hun moeder had ze even alleen thuisgelaten om medicijnen te halen bij een apotheek verderop. Toen ze terugkwam stond haar appartement in lichterlaaie. Een extreem en zeldzaam voorbeeld, maar het wakkert wel weer de discussie aan: kun je je kind heel even alleen thuislaten of absoluut niet?

Dit zegt de wet

Waar ligt de grens als het gaat om het alleen thuislaten van baby’s en oudere kinderen? Laten we beginnen met de wet. Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) verbiedt het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Officieel is een kind pas echt volledig handelsbekwaam als hij achttien jaar is, maar je wordt heus niet vervolgd als je je puber een paar uur of een dag alleen thuislaat. Tenzij er iets misgaat! In dat geval kan het je een celstraf van twee jaar of een geldboete van 19.000 euro opleveren. En niet te vergeten: een levenslang schuldgevoel.

Wat de wet ook zegt, in de praktijk is het aan de ouders of en wanneer ze hun kind alleen thuislaten. Wil jij het risico nemen dat er wat gebeurt met je baby terwijl je even snel de hond uitlaat, dan is dat jouw keuze. En vind je dat je kind van zes prima in staat is een paar uur zonder jou thuis te zijn? Ook dan moet je dit zelf weten.

Ook interessant: Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten?

Expert Tischa Neve

Wanneer het ook écht verantwoord is om je kind alleen thuis te laten, hangt volgens pedagoge en Ouders van Nu-expert Tischa Neve af van het kind. Het ene kind kan nou eenmaal meer verantwoordelijkheid aan dan het andere, zei ze in een eerder interview. Ook de omstandigheden spelen volgens haar een rol. Woon je in the middle of nowhere of op een woonerf vol waakzame buren?

Volgens Tischa kun je je kind in groep 7 en 8 leren om alleen thuis te blijven. Doe dit vooral stap voor stap, is haar advies. Tussen de middag alleen thuis eten? Prima, maar bel je kind dan even op. Leg klaargemaakt brood in de koelkast en hang een lijstje reminders op: deur op slot? Gas uit?

Niet iedereen denkt er trouwens zo over als Tischa. Een collega van haar – Cuyvers – hanteert de vuistregel: als je een kind alleen op de fiets de straat op kunt sturen, kun je hem ook alleen thuis laten. Kortom, niet alleen ouders, maar ook deskundigen denken verschillend over dit onderwerp.

Lees ook: Zo voed je een kind zelfstandig op?

Bron: Trouw en Shutterstock