Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: je kind alleen thuislaten is onverantwoord, ook heel eventjes

Wat doe je als je baby ligt te slapen en je oudste moet worden opgehaald? Of als je even snel naar de winkel moet en geen tijd (en zin) hebt om je kleuter op sleeptouw te nemen? Laat je je kind alleen thuis of is dat een absolute no-go? En wanneer is een kind oud genoeg om een paar uur alleen thuis te blijven?

Dat de meningen hierover flink verdeeld zijn, blijkt wel uit de vele reacties op berichten die zo af en toe in de media verschijnen over dit onderwerp.

Advertentie

Baby in hotelkamer achterlaten

Zo vertelde een Engelse moeder eens in een artikel op The Telegraph dat zij en haar man hun elf maanden oude dochtertje in de hotelkamer hadden achtergelaten tijdens een weekendje weg. Gewapend met babyfoon (met beeld) was het stel in het restaurant van het hotel een hapje gaan eten, terwijl de baby lag te slapen. Wat hen betreft no big deal. Tot ze dit aan vrienden vertelden, die het ronduit schandalig vonden wat de ouders hadden gedaan.

‘Ik was in shock,’ zegt de moeder. ‘Sorry hoor, maar zo laat je je leven bepalen door angst voor dingen die kúnnen gebeuren. Hoe klein de kans ook is. Terwijl ouders wel met hun baby voorop door het drukke verkeer van Londen fietsen.’ En, voegt ze eraan toe: ‘Ik laat mijn baby rustig slapend in een kamer achter. Hoe erg is dat? Oké, ik zit er niet naast, maar dat is thuis ook niet zo.’ Dat niet alleen haar vrienden, maar veel meer mensen het niet met haar eens zijn, bleek wel uit het grote aantal verontwaardigde reacties. Al zijn er ook ouders die er geen moeite mee hebben en hun baby ook wel eens alleen laten als hij ligt te slapen.

Alleen thuis tijdens vakantie

Is je baby een uur of twee alleen thuislaten volgens velen al totaal onverantwoord, vorige week maakte een Amerikaanse moeder het wel heel bont. Ze ging volgens een artikel in het AD doodleuk elf dagen op vakantie naar Europa en liet haar vier kinderen – een tweeling van twaalf en twee kinderen van zes en zeven – alleen thuis. Bizar detail: de kinderen konden haar reis volgen via Instagram. Volgens de lokale politie dacht de 31-jarige moeder dat de kinderen wel voor zichzelf konden zorgen. De buren zouden een oogje in het zeil houden tot haar broer twee dagen na haar vertrek de zorg op zich zou nemen. Zover kwam het gelukkig niet, een van de kinderen belde zijn vader en die greep in.

Dit zegt de wet

Oké, het laatste voorbeeld is extreem en gelukkig gebeurt dit zelden. Tenminste, dat mogen we toch hopen. Maar waar ligt de grens als het gaat om het alleen thuislaten van baby’s en oudere kinderen? Laten we beginnen met de wet. Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) verbiedt het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Officieel is een kind pas echt volledig handelsbekwaam als hij achttien jaar is, maar je wordt heus niet vervolgd als je je puber een paar uur of een dag alleen thuislaat. Tenzij er iets misgaat! In dat geval kan het je een celstraf van twee jaar of een geldboete van 19.000 euro opleveren. En niet te vergeten: een levenslang schuldgevoel.

Wat de wet ook zegt, in de praktijk is het aan de ouders of en wanneer ze hun kind alleen thuislaten. Wil jij het risico nemen dat er wat gebeurt met je baby terwijl je even snel de hond uitlaat, dan is dat jouw keuze. En vind je dat je kind van zes prima in staat is een paar uur zonder jou thuis te zijn? Ook dan moet je dit zelf weten.

Ook interessant: Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten?

Expert Tischa Neve

Wanneer het ook écht verantwoord is om je kind alleen thuis te laten, hangt volgens pedagoge en Ouders van Nu-expert Tischa Neve af van het kind. Het ene kind kan nou eenmaal meer verantwoordelijkheid aan dan het andere, zei ze in een eerder interview. Ook de omstandigheden spelen volgens haar een rol. Woon je in the middle of nowhere of op een woonerf vol waakzame buren?

Volgens Tischa kun je je kind in groep 7 en 8 leren om alleen thuis te blijven. Doe dit vooral stap voor stap, is haar advies. Tussen de middag alleen thuis eten? Prima, maar bel je kind dan even op. Leg klaargemaakt brood in de koelkast en hang een lijstje reminders op: deur op slot? Gas uit?

Niet iedereen denkt er trouwens zo over als Tischa. Een collega van haar – Cuyvers – hanteert de vuistregel: als je een kind alleen op de fiets de straat op kunt sturen, kun je hem ook alleen thuis laten. Kortom, niet alleen ouders, maar ook deskundigen denken verschillend over dit onderwerp.

Oké of niet?

Hoe pak jij het aan als je even de deur uit moet, maar de baby slaapt of je peuter zit toch lekker voor de tv? Doe je dan even snel die boodschap of is dat voor jou geen optie omdat je visioenen krijgt van uitslaande branden, valpartijen of andere nare dingen die kunnen gebeuren? En vanaf welke leeftijd laat jij je oudere kinderen een paar uur of zelfs een hele dag of avond alleen thuis? We zijn benieuwd! Deel je mening op onze Facebook-pagina.

Lees ook: Zo voed je een kind zelfstandig op?

Bron: Trouw en Shutterstock