Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tekening Oekraine kind oorlog
door

Tekenen helpt Oekraïnse kinderen met het verwerken van hun trauma

Bij kindertekeningen denk je vaak aan een huis, boom en de zon met een blij gezicht. Helaas tekenen Oekraïense kinderen tegenwoordig andere dingen. Een stel uit Oekraïne verzamelt de tekeningen op een speciaal Instagramaccount.

Advertentie

Op het Instagramaccount UAkids.today staan inmiddels tientallen tekeningen van kinderen die op dit moment midden in de oorlog zitten. Het idee komt van Artjem en Anastasia Bykovets, een stel dat Kiev ontvluchtte zodra de oorlog uitbrak. ‘Tijdens de reis van twintig uur verveelde onze dochter Sofia (6) zich. Daarom gaven we haar een tablet zodat ze daarop kon tekenen’, vertelt Artjem via Zoom aan de NOS.

Lees ook: Wat kindertekeningen je kunnen vertellen

Gevolgen voor de kinderen

Het meisje tekende een schip, een Oekraïnse vlag en een Russische vlag met een rood kruis erdoorheen. ‘Op die manier zagen we haar gedachtes ontwikkelen.’ Dat bracht het stel op het idee om een Instagrampagina voor kindertekeningen te beginnen. ‘Het is onze manier om de wereld te laten zien wat de gevolgen van oorlog zijn voor kinderen.’

Lees ook: Praten met je peuter: zo voer je een goed gesprek

Lees verder onder de afbeelding > 

Advertentie

Kinderen tekenen gevoelens

Volgens experts laten kindertekeningen zien hoe een kind de wereld ervaart en geven ze hun gevoelens weer. Als je kind vrij mag tekenen, dus zonder opdracht of aanwijzingen van een juf, meester of ouder, dan tekent hij wat hem bezighoudt. In het geval van deze kinderen is dat – heel begrijpelijk – de oorlog die nu woedt. 

Lees ook: Zo praat je over oorlog met je kind

Helpt bij verwerking

Inmiddels krijgt het stel veel tekeningen van andere ouders uit Oekraïne toegestuurd. ‘De tekeningen worden ingestuurd door kinderen van 5 tot 12 jaar oud. Het verschilt heel erg wat er op de tekeningen staat. Het helpt de kinderen bij het verwerken van de oorlog.’ Het stel wil de tekeningen zodra de oorlog voorbij is tentoonstellen.

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.