Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Terugblik op corona-dilemma's: mocht jouw kind opa en oma knuffelen?

Met corona zijn er de afgelopen twee jaar behoorlijk wat keuzes bijgekomen voor zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen. Voor de ene ouder was het misschien snel duidelijk, voor de ander zijn dit grote twijfelpunten geweest. Dit keer: Neem je je kinderen mee naar – misschien kwetsbare – grootouders?

Advertentie

Twee moeders vertellen hoe zij omgingen met dit coronadilemma en wat hun beweegredenen waren.

Je kinderen opa en oma laten knuffelen: ja

Alina (33) is makelaar en moeder van drie zoons van 4, 7 en 10. ‘Oma kwam ons zelfs een knuffel geven toen we corona hadden’

Nooit bang

‘Mijn ouders zijn nooit echt bang geweest. Ik had met mijn zus en broer afgesproken dat we voorzichtig zouden zijn, maar mijn ouders zeiden steeds: ‘Nee joh, maakt niet uit, kom gewoon langs!’ Ze bleven ook kroelen met de kinderen, die kropen bij hun op schoot, daar is nooit een seconde over getwijfeld, ook in het begin niet.

Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: liet jij je kind testen?

Heel relaxed

De gezondheid van mijn moeder is niet optimaal, dus als we verkouden of ziek waren, gingen we niet. Maar zij bleef er zelf heel relaxed onder. Ze heeft ook vaak genoeg de kinderen van de opvang of van school opgehaald. Dan zeiden andere ouders later tegen me: ‘Wat bijzonder dat oma nog op het schoolplein durft te staan!’

Advertentie

Ik merkte wel dat veel grootouders heel voorzichtig waren. Maar mijn ouders vonden denk ik hun kleinkinderen zien en knuffelen belangrijker dan ziek worden of niet. Ze waren verder wel voorzichtig hoor, en zijn ook gevaccineerd, alleen de kleinkinderen komen boven alles.

Felbegeerde QR-code

Mijn schoonmoeder hebben we ook veel gezien en geknuffeld. Haar houding was zelfs: ‘Iedereen krijgt het toch, vroeger of later, dus kom maar op met die corona’. Ze wilde het zelfs graag krijgen op een gegeven moment, zodat ze een QR-code zou krijgen, want zij heeft geen vaccinaties gehad.

Ze wilde langskomen toen wij positief getest waren. En dat is ‘gelukt’, ze kreeg Omikron van onze oudste zoon. Ze is niet heel ziek ervan geworden, en heeft nu haar felbegeerde QR-code.

Lees ook: Twee jaar thuiswerken verder: ‘Ik hou van mijn kinderen. Ze combineren alleen niet zo goed met m’n werk’

Fijne manier

Al met al is het bij ons echt nooit een vraag geweest, of de kinderen hun grootouders konden zien of knuffelen, of niet. Ik denk dat we allemaal het contact en samenzijn belangrijker vinden dan corona.

Advertentie

Ze zijn ook op alle kleinkinder-verjaardagen geweest. Ik denk eigenlijk dat we onze familieleden zelfs vaker hebben gezien in de afgelopen twee jaar, dan ervoor. Dat was juist heel waardevol. Een fijne manier om door deze tijd heen te komen.”

 

Je kinderen opa en oma laten knuffelen: nee

Niki (37) is tentoonstellingsmaker en moeder van een zoontje van 2. ‘Alfie denkt nu dat opa in de telefoon zit’

Heel voorzichtig

‘Toen ik met verlof ging, begon precies de eerste lockdown. In april wordt Alfie twee. In het begin zijn we héél voorzichtig geweest. Er was toen ook niet zoveel bekend over corona. Ik wilde voorzichtig zijn voor de gezondheid van zijn grootouders, maar ook voor onszelf, en voor de baby.

De gezondheid van de baby was ook niet optimaal in het begin, en hij was nog zo klein. De eerste maanden hebben we opa en oma dus alleen gezien op 1,5 meter afstand. Echt raambezoek ging ons ook wel te ver, maar we zorgden dat we altijd deze afstand konden houden.

Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: liet je je vaccineren tijdens je zwangerschap?

Pas knuffelen na drie maanden

Mijn schoonmoeder heeft wel eens gezegd dat ze dat wel heel jammer vond dat ze niet haar kleinkind kon vasthouden. Het was wel lastig – want ze wilde natuurlijk voorzichtig zijn, ze was ook bang voor corona, maar ze wilde óók heel graag de baby knuffelen.

Uiteindelijk heeft ze hem pas voor het eerst vastgehouden in de zomer, hij was toen al drie maanden oud. Het is niet anders toch? Mijn schoonmoeder werkt buitenshuis, daar loopt ze al risico’s, mijn schoonvaders gezondheid is niet heel goed. De risico’s vonden wij te groot. En het zijn de enige opa en oma die Alfie nog heeft.

Lees ook: Mirjam werkte overuren in de covidzorg: ‘Ik heb veel van Eva’s babytijd gemist, te veel, denk ik weleens’

Vaak Facetimen

Toen iedereen gevaccineerd was, werden we wel iets makkelijker. Als we ze nu zien, dan houden opa en oma hem wel vast, ze passen soms ook op. Maar sinds Alfie naar de opvang gaat, hebben we toch ook weer vaak moeten afbellen – zodra we enige twijfel hebben, zodra hij een snotneus heeft, of zodra er een besmetting op de groep is gemeld, zorgen we dat we hun niet live zien.

Ik wil helemaal niet dat mijn schoonouders door ons iets krijgen van de kinderopvang. Ze zijn het hiermee eens, ze zijn zelf ook nog steeds voorzichtig. Ja, we Facetimen heel veel met ze. Alfie denkt dat opa standaard in de telefoon zit. Hij wil altijd opa bellen, hij belt opa ook met al zijn speelgoed. En hij weet inmiddels precies hoe Facetime werkt.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Pauline Bijster. Beeld: GettyImages

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees ook:
Moeder-van-drie Suzanne heeft long covid: ‘Mijn leven staat al een jaar stil’
Muk leidt zes GGD-testlocaties: ‘Al ben ik niet altijd fysiek thuis, ik laat de kinderen elke dag weten dat ik er voor ze ben’
Sanne was zwanger en verpleegkundige op de corona-afdeling: ‘Uitvallen was geen optie’