Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Test binnen 10 minuten of je kind kenmerken van autisme heeft

Het stellen van de diagnose autisme is niet bepaald gemakkelijk. Ouders merken meestal wel op jonge leeftijd al dat hun kind 'anders' is, maar een diagnose wordt vaak pas relatief laat gesteld. Maar daar komt nu verandering in. Klinisch-psycholoog Tineke Backer van Ommeren ontwikkelde een test die binnen tien minuten duidelijk maakt of iemand kenmerken van autisme heeft.

Tekenen in plaats van praten

Backer van Ommeren werkte jarenlang bij de GGZ in Arnhem en deed daar veel ervaring op met jongeren met autisme. ‘Ik merkte toen al dat het vaak makkelijker is om contact te krijgen als je met een cliënt ging tekenen. Mensen voelen zich vaak sowieso vrijer om met je te tekenen dan over gevoelens te praten. Daar komt het idee voor de test uit voort.’ Na haar pensioen had ze eindelijk tijd om haar idee verder te ontwikkelen. Ze deed dit in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en hoopt binnenkort te promoveren op haar onderzoek.

Advertentie

Sociale interactie

Tijdens de test, bedoeld voor kinderen en pubers, maakt de onderzoeker samen met de deelnemer een tekening. Er zit echter een addertje onder het gras: er worden namelijk geen instructies gegeven over wat er getekend moet worden. Tijdens het tekenen let de onderzoeker vooral op de sociale interactie. Volgens Backer van Ommeren komen autistische kenmerken zo al snel aan het licht. ‘Het komt neer op het bestuderen van wederkerig gedrag’, legt ze uit. ‘Hoe vaak is iemand geneigd om de ander de beurt te geven bijvoorbeeld, of om de ander te helpen? Het is een korte test, maar het laat heel veel zien. Ook de lichtere gevallen van autisme komen hierdoor naar voren.’

Negeren

Backer van Ommeren deed onderzoek onder bijna zeshonderd kinderen en pubers van zes tot en met achttien jaar. Het blijkt dat jongeren met autisme minder vaak de beurt aan een ander geven en veel minder geneigd zijn om andermans tekening te helpen afmaken. Ze tekenen juist vaker eigen objecten dan de deelnemers zonder autisme. Ook accepteren zij minder vaak de inbreng van de ander in hun eigen objecten door die inbreng gewoon te negeren.

Gevoelig meetinstrument

Een van de belangrijkste kenmerken van autisme is het niet goed op de ander kunnen reageren. Maar deze beperking is moeilijk te meten in sociaal gedrag tussen twee mensen. Er is dan ook al een tijdje behoefte aan een gevoeliger meetinstrument zoals die van Backer van Ommeren. De interactieve test van de klinisch psychologe wordt inmiddels ook gebruikt door wetenschappers in Engeland, Duitsland, Spanje, Australië, de Filipijnen en Taiwan.

Meer lezen over autisme?

Omgaan met een kind met autisme: praktische tips

Indringende video: zo is het voor een kind met autisme

Bron: De Gelderlander – Beeld: Shutterstock